Amerikaanse justitie wil miljoenen dollars van Armstrong en Bruyneel

Armstrong en Bruyneel in 2001. Foto: REUTERS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dinsdag formeel klacht ingediend tegen oud-wielrenner Lance Armstrong en zijn ploegleider Johan Bruyneel. ‘Omdat ze de staat hebben bedrogen door met overheidsgeld een dopingprogramma op te zetten.’

Door met bedrog de Tour de France te winnen heeft het duo zich schuldig gemaakt aan ‘onrechtmatige zelfverrijking’ staat te lezen in documenten die het departement gisteren heeft ingediend bij de rechtbank in Washington.

De U.S. Postal Service, die de ploeg van Armstrong bij zes van zijn zeven Touroverwinningen sponsorde, is een overheidsdienst. Justitie had daarom eerder al aangekondigd dat het zich namens de overheid zou aansluiten bij de rechtszaak die Floyd Landis tegen Armstrong had aangespannen. Dinsdag was de laatste dag waarop dat kon.

Opportunistisch en niet oprecht

Het postbedrijf U.S. Postal sponsorde de wielerploeg in totaal voor 40 miljoen dollar. Van 1998 tot 2004 ontving Armstrong bovendien 17 miljoen dollar van het bedrijf. Na zijn dopingbiecht had Armstrong laten weten dat het sponsorschap de U.S. Postal Service veel meer opleverde dan wat het bedrijf hem aan vergoedingen betaalde. Armstrongs advocaat Elliot Peters omschreef de aanklacht van Justitie dinsdag als ‘opportunistisch en niet oprecht’.

Bruyneel

Ook Armstrongs voormalig ploegleider Johan Bruyneel en het bedrijf dat het management van de ploeg verzorgde, Tailwind Sports, worden door Justitie aangeklaagd. Worden ze veroordeeld, dan loopt de vergoeding die ze moeten betalen mogelijk in de miljoenen dollars. In de zaak zal het ministerie niet alleen moeten aantonen dat de U.S. Postal Service is bedrogen, maar ook dat het bedrijf daardoor schade heeft geleden.

Door sdv
AANGERADEN