Franstalige bediendenbond: 'Actiedag is groot succes'

Bron © Belga

Foto: VCB/VUM

Voor de Franstalige christelijke bediendenbond CNE is de nationale actiedag in het kader van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden 'een groot succes'. Vooral in het Zuiden van het land was er hinder. In Brussel hebben een 300-tal militanten actie gevoerd voor het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck aan het Brusselse Zuidstation. Een delegatie werd ontvangen door de kabinetschef.

Bediendenbond CNE voerde samen met enkele vakcentrales van de socialistische vakbond ABVV donderdag actie voor een opwaartse harmonisering van de statuten voor arbeiders en bedienden.

De bonden vrezen immers dat de plannen van de regering omtrent het eenheidsstatuut ervoor zullen zorgen dat bedienden en arbeiders in beschermde sectoren zullen moeten inleveren.

In een communiqué onderstreept CNE dat 'honderden bedrijven gesloten zijn in alle sectoren en regio’s' en dat 'in honderden andere bedrijven' dankzij werkonderbrekingen het personeel geïnformeerd kon worden tijdens personeelsvergaderingen.

CNE spreekt voorts van 'een eerste waarschuwingsdag', 'voordat het te laat zou zijn, voordat de regeringsbeslissing gesmeed zou worden.'

Volgende week volgt volgens CNE verdere informatie over acties die nog komen.

Namen

In Namen hadden vakbondsmilitanten filterblokkades opgetrokken op die ernstige verkeershinder veroorzaakten. Automobilisten kregen pamfletten toegestopt. De blokkades werden rond 09.30 uur opgeheven.

Een delegatie van de socialistische bediendebond en de Franstalige bediendebond CNE trok daarna naar de plaatselijke UCM-zetel, voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van de ondernemersorganisatie.

Henegouwen

Ook in Henegouwen - in de regio’s rond Doornik, Aat, Moeskroen en Lessen - waren er acties. Bedrijven en winkelcenta werden er geblokkeerd. Dat was onder meer het geval voor de bedrijven Baxter, Husqvarna, CCB en Holcim. 

In Brussel startte de actiedag met een pamflettenactie aan het Centraal Station. Van daaruit ging het naar het kabinet van De Coninck aan het Zuidstation. Een delegatie werd ontvangen op het kabinet. De minister zelf was niet aanwezig.

Brussel: ontvangst op kabinet De Coninck

'We hebben onze eisen uiteengezet en aan de kabinetschef een nieuwe ontmoeting gevraagd met de minister zelf om dieper op de problematiek te kunnen ingaan', zegt Pia Desmet, federaal secretaris van BBTK. Wanneer die ontmoeting plaatsvindt, is echter nog niet duidelijk.

De manifestanten trokken na de middag verder naar het Rouppeplein.

Door mtm, jta
AANGERADEN