Robert M. krijgt in beroep 19 jaar cel en tbs

Bron © Belga

Kindermisbruiker Robert M. moet van de rechtbank in hoger beroep 19 jaar de gevangenis in en een tbs-behandeling ondergaan. Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat M. zich heeft vergrepen aan 67 kleine kinderen. Vorig jaar werd de voormalige crèchemedewerker en oppas tot 18 jaar cel en tbs veroordeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep 20 jaar geëist.

Volgens het hof is er voldoende bewijs tegen de 29-jarige M., waarvoor zijn uitvoerige bekentenissen als basis hebben gediend. Van het misbruik heeft M. beelden gemaakt en verspreid. Het hof komt later vrijdag met de uitspraak in de zaak van M.’s echtgenoot, Richard van O.

De smartengeldclaims die door de ouders namens hun kinderen zijn ingediend, heeft het hof toegekend. Een totaalbedrag is niet te geven, maar de slachtoffertjes krijgen minimaal 2.000 en maximaal 8.000 euro. Hoe hoog de schadevergoeding per kind precies wordt, hangt af van de ernst van het misbruik en of daar beelden van zijn gemaakt.

De ouders zelf zijn in juridische zin niet als slachtoffer aan te merken, meent het hof. Hun advocaat, Richard Korver, pleitte tijdens de rechtszaak ervoor dat de ouders wel als direct slachtoffer zijn aan te merken. Het hof vindt echter dat het niet op eigen houtje kan bepalen dat dat zo is, maar dat de wetgever dat moet doen. Gevolg hiervan is dat de ouders hun schadeclaims tegen Robert M. aan de civiele rechter moeten voorleggen.

Door bvb
AANGERADEN