Burgemeester Lommel: ‘Ongepast om mij te huldigen na busramp’

Bron © Belga

Nederland heeft de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven gehuldigd voor diens inzet na de busramp in Zwitserland, waarbij ook Nederlandse scholieren van een school in Lommel om het leven kwamen. Vanvelthoven is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, maar vindt dat zelf wat ongepast.

Ambassadeur Henne Schuwer reikte hem vrijdagmiddag in Lommel de versierselen uit. Daarbij waren ook nabestaanden van de slachtoffers van het busongeluk aanwezig, meldde de Nederlandse ambassade in België.

Bij het ongeval op 13 maart 2012 in het Zwitserse Sierre verloren zes volwassenen en 22 kinderen het leven. Onder hen waren ook zeven Nederlandse kinderen. Ze waren op de terugweg van een skivakantie. Uit Lommel kwamen 17 slachtoffers, 15 kinderen en twee volwassenen.

‘Ongepast’

'Ik heb altijd gezegd dat het ongepast zou zijn om mij te eren in de context van het leed dat de betrokken mensen hebben moeten ondergaan', reageert Peter Vanvelthoven op de onderscheiding die hij van de Nederlandse overheid heeft ontvangen voor zijn optreden bij het busdrama in Sierre. 'Ik heb hier dus een dubbel gevoel bij. Enerzijds ben ik natuurlijk best wel trots dat ik die erkenning heb gekregen, maar anderzijds heb je liever niet dat het naar aanleiding van zoiets dramatisch moet gebeuren.'

Vanvelthoven vindt dat hij gewoon zijn job heeft gedaan. 'Je komt ineens voor zo’n situatie te staan en probeert dan gewoon je uiterste best te doen. Het was allemaal emotioneel en organisatorisch erg moeilijk, maar je doet op dat moment wat je denkt dat moet. Aan een lintje of erkenning denk je uiteraard niet, je doet het alleen omdat het van je verwacht wordt.'

De Lommelse burgemeester was blij dat niet alleen de Nederlandse instanties, maar ook de ouders van de kinderen bij de uitreiking present waren. 'Dat maakt het dubbel fijn, want dan weet je dat je iets hebt kunnen betekenen op momenten dat het erg nodig was', besluit hij.

Door gjs
AANGERADEN