Chris Dusauchoit: ‘Operaties en verhalen Dierenkliniek in scène gezet’

Foto: fvv

Het televisieprogramma Dierenkliniek, een programma van productiehuis Kanakna dat veertien jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden op één, zou tal van verhalen en zelfs operaties in scène hebben gezet. Dat meldt Het Belang van Limburg.

Het is ex-presentator Chris Dusauchoit die de put van productiehuis Kanakna nog wat dieper graaft, zo beweert de krant die de hand wist te leggen op enkele van zijn verklaringen.

Zo zou volgens Dusauchoit voor het filmen van een operatie op een schildpad die geen eieren meer kon leggen, een diepgevroren (en bovendien mannelijk) exemplaar zijn gebruikt. In een andere aflevering zou een hond die zogezegd was vastgebonden aan een boom langs de weg, eigenlijk het huisdier van de cameraman zijn geweest.

‘Nooit onzin verteld’

Toenmalig producer Erwin De Clerck vindt niet dat de kijker werd bedrogen. ‘Er is nooit onzin verteld, nooit verhalen die niet waar zijn opgevoerd. Wat soms wel gebeurde, was dat we een veel voorkomende situatie reconstueerden’, aldus De Clerck in Het Belang van Limburg. De huidige leiding van het productiehuis wenste niet te reageren.

Dusauchoit nam na Pascale Bal de presentatie voor het programma op zijn rekening, maar zou uit onvrede met de gang van zaken bij Kanakna, de VRT overtuigd hebben om het programma in 2001 te vervangen door Dieren in nesten. Dat programma wordt gemaakt door het productiehuis deMENSEN. Momenteel wordt het dertiende seizoen opgenomen.

Veroordeeld tot schadevergoeding

De getuigenis van Dusauchoit had volgens de krant geen enkele invloed op de uitspraak van de rechtbank in Tongeren, waar een oud-medewerker van Kanakna vorige week werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 25.000 euro aan Luc Poppe, medeoprichter van het productiehuis dat programma’s maakte als Expeditie Robinson en Temptation Island.

Marc Hoogsteyns zelf werkte mee aan het programma Peking Express en had in het weekblad Humo zijn oud-werkgever beschuldigd van wantoestanden zoals het aanzetten van vluchtmisdrijf. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak, gesteund door de journalistenbond VVJ.

Na de beweringen van Hoogsteyns werd de zaak ook in de Commisie Media van het Vlaams Parlement behandeld, met als resultaat een charter voor non-fictie met een aantal deontologische principes, dat werd ondertekend werd door omroepen en productiehuizen.

Door edm