Welke pesto rosso is het lekkerst?

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

Natuurlijk moeten we voor pesto rosso aankloppen bij een chef met een Italiaans restaurant. La Botte in Genk is een van de beste van het land. Chef Peppe Giacomazza, bekend van de tv-zender Njam!, wil graag proeven: 'Al ben ik niet gek van pesto rosso. Je weet toch wat 'pesto' betekent: gestampt. De ingrediënten werden oorspronkelijk in een vijzel tezamen fijn gewreven. De gewone pesto is groen, van de basilicum. De rode is meer zuiders, met toevoeging van tomaten, gedroogde tomaten of tomatenconcentraat.' Peppe vindt de pesto's duidelijk niet zo slecht: geen enkele is gebuisd.

André Peeters

Zo deden we de testPESTO ROSSO Pesto wordt gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorinokaas of Parmezaanse kaas en pijnboompitten fijn te malen. Zo verkrijg je de gewone pesto of pesto verde of pesto genovese (uit Genua). Voor de rosso komen er tomaten bij.LEKKER BIJDeze pestosaus past op een bruschetta (een geroosterd broodje), bij pastagerechten, om vis of vlees meer op smaak te brengen.

IN DE REKKEN Het assortiment in de supermarkten is niet overdonderend groot. Het was daarom niet gemakkelijk om er tien bij elkaar te krijgen maar voor de gewone pesto is het nog moeilijker. Bij Makro bijvoorbeeld was er geen pesto rosso in stock. Vlamingen zijn meer verzot op heel gewone sausen, zoals een mousseline of een béarnaise.

TIPS:Veel verschillende raadgevingen op de etiketten: van 3 dagen na opening consumeren tot 14 dagen.In de koelkast bewaren.De pesto niet koken. Zo uit het potje mengen met warme pasta of even laten opwarmen met de gekookte pasta.VOEDINGSWAARDE Zeer grote verschillen in het aantal kcal per 100 g: van 225 bij Carrefour tot 529 bij Spar. Dat is bijna het dubbele. Baresa (Lidl) is de enige pesto zonder vermelding.

PRIJZEN De supermarkten beconcurreren elkaar. Zowel de Baresa (Lidl) als de Palazzo (Aldi) en de 365 (Delhaize) kosten evenveel: 0,89 euro. De duurste is de Grand'Italia van Albert Heijn: 2,69 euro.PRIJS-KWALITEIT De winnaar, Carrefour, kost 1,59 euro en die prijs mag gezien worden.DE TEST De blinde test had plaats in restaurant La Botte, Europalaan, Genk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten