‘Hervorming pro-Deo ondermijnt recht op verdediging’

Foto: BELGA

De hervorming van het pro-Deosysteem die door de ministerraad is goedgekeurd, ondermijnt het recht op verdediging. Zo reageert oppositiepartij Groen op de regeringsplannen. De partij hoopt minister Turtelboom haar plan intrekt en een nieuw voorstel uitwerkt.

De ministerraad keurde de hervorming van het pro-Deosysteem van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) goed. Daarin staat onder meer dat wie een pro-Deoadvocaat wil in de toekomst remgeld zal moeten betalen. Volgens de minister is het huidige systeem stilaan onbetaalbaar.

Stefaan Van Hecke, de fractieleider van Groen in de Kamer, vindt dat het plan van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) schadelijk is voor de kwaliteit van de juridische bijstand. ‘Mensen met minder geld zijn daarvan het eerste slachtoffer. In een democratie bespaar je niet op de rechtsstaat.’

Hij benadrukt dat juridische bijstand een sociaal grondrecht is dat ‘niet in de eerste de beste budgetoefening kan sneuvelen’.

Groen erkent dat het systeem een hervorming kan gebruiken en dat de misbruiken ervan moeten worden aangepakt. ‘Maar men mag het kind niet met het badwater weggooien’, klinkt het. ‘Groen hoopt dat de minister haar plan intrekt en in samenspraak met de actoren een nieuw voorstel formuleert.’

De hervorming stuitte eerder al op protest van de Orde van de Vlaamse Balies en de armoedeverenigingen. De Vlaamse advocaten dreigden ermee om geen bijstand meer te geven als het plan niet aangepast wordt. Ook zij vinden dat de overheid het recht op juridische bijstand moet waarborgen.

Door jvt
AANGERADEN