Restauratie toren Sint-Baafskathedraal gestart

Bron © Belga

Eerste restauratieronde Foto: fvv

De restauratie van de toren van de Sint-Baafskathedraal in Gent gaat vandaag van start. Het restaureren van de toren is het twee luik in een twintig jaar durende reeks van restauratiecampagnes. De heropleving van de toren zal zo’n 4.6 miljoen euro kosten.

In Gent hebben de afgevaardigden van het kabinet van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent en de kathedrale kerkfabriek de start gegeven voor de restauratie van de toren van de Sint-Baafskathedraal. De toren is slechts één aspect van de verschillende restauratierondes die samen zo’n twintig jaar gaan duren. ‘Na het herstel van de toren in zijn oorspronkelijke staat en de restauratie van de gevels van de zijkapellen die de toren flankeren, volgen de kranskapellen, de zuidelijke en noordelijke zijkapellen van het koor, de kruisbeuk en het schip’, meldt het kabinet van Geert Bourgeois. ‘Erna of in de tussentijd moeten ook werken worden uitgevoerd aan het interieur.’

In 2010 werd de eerste restauratiefase van de kathedraal afgerond, toen werd het hoogkoor in schittering gebracht. Vlaanderen investeerde toen 2 miljoen euro. Voor het tweede luik heeft Vlaanderen zo’n 4.6 miljoen euro uitgetrokken. (lla)

AANGERADEN