Gent Smaakt begint er al woensdagnamiddag aan

GENT - Gent Smaakt, het culinair evenement naar een breed publiek, verhuist voor zijn derde editie naar het centrum van de stad, en het evenement heeft nu ook een samenwerkingscontract met de stad. Het evenement begint ook al woensdagnamiddag om 16 uur, en loopt tot en met zondag: vijf dagen lang dus. Met de verhuizing naar het centrum mikken de organisatoren bovenop de echt culinair geïnteresseerden ook op gezinnen en toeristenb. Het concept werd ook grondig gewijzigd.

 In wezen is Gent Smaakt een verzameling van een aantal restauranthouders die op één plek verzamelen en er elk hun eigen ,,tijdelijk mini-restaurant'' opzetten. Bovenop die restaurateurs zijn er ook een hele reeks culinaire workshops, en zijn er op zeer geregelde tijdstippen live-optredens van muzikanten. Er wordt betaald met jetons, die bij alle restauranthouders kunnen gebruikt worden.

Bij de vorige edities werd het _ vooral door gezinnen _ wel eens als een nadeel ervaren dat je moest kiezen voor dit of dat restaurant, dat er soms met een speciaal maar beperkt aanbod stond. Als vader zin had in oesters, en de rest van het gezin niet, dan moest ofwel de rest van het gezin mee naar de oesterstand en kijken hoe vader zijn portie binnenspeelde, om daarna naar het restaurant dat het favoriete gerecht van een ander gezinslid aanbod.

Bij deze derde editie wordt er gewerkt met een centraal terras. elk restaurant heeft zijn eigen open keuken, maar een gezelschap kan zich voor zijn bestelling dus perfect opdelen, en elk zijn gerecht gaan kopen bij een verschillend restaurant, om het dan samen op het centraal terras op te eten.

Gent Smaakt heeft niet alleen plaats aan en onder de stadshal, ook Klein Turkije wordt ingepalmd. Dat wordt een artisanale straat waar men zal kunnen proeven van de lokale Oostvlaamse delicatessen.

In de loop van de vijf dagen vinden er ook tal van demonstraties en workshops plaats. Wim Ballieu komt bakken met kinderen, wereldkampioen barbecue Peter DeClercq komt, en mensen van Eurotuin leren hoe je een moestuin van een één vierkante meter kan aanleggen om de vruchten daarvan later in de keuken te gebruiken.

Gent Smaakt. Woensdag 8 mei van 16 tot 22 uur. Officiële opening om 18 uur. Donderdag van 11 tot 22,  vrijdag en zaterdag van 12 tot 22 uur en zondag van 11 tot 21 uur.

De volledige programmatie staat op de site van het evenement.

 

 

 

 

Door Bert Staes, Rudy Tollenaere
AANGERADEN