Peter Dedecker (N-VA) voorstander van ‘Big Belgian Firewall’

Bron © Belga

Foto: belga

In de strijd tegen phishingfraude, waarbij klanten worden opgelicht die internetbankieren, kan een ‘Big Belgian Firewall’ een oplossing bieden. Dat zegt N-VA-volksvertegenwoordiger Peter Dedecker in een reactie op de sterke stijging van het aantal gevallen van phishingfraude.

Zo’n ‘Big Belgian Firewall’ bestaat er uit dat de autoriteiten de toegang tot bepaalde sites kunnen blokkeren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de downloadsite The Pirate Bay.

Dedecker meent dat zo’n firewall nuttig kan zijn in de strijd tegen phishingfraude. Slachtoffers kunnen daarbij terechtkomen op nagemaakte webpagina’s. ‘Door zo’n firewall kunnen achteloze gebruikers, die vaak niet veel van internet kennen, worden beschermd’, aldus de N-VA-volksvertegenwoordiger.

Hij bepleit wel voorzichtigheid. De stap naar censuur is immers niet zo groot. Het effect op termijn vermindert ook wanneer men te snel sites blokkeert die mensen wel willen bezoeken en waarbij men oplossingen zoekt om dat te omzeilen.

Bij phishingfraude sturen de fraudeurs de klanten eerst e-mails, zogezegd in naam van de bank, waarin ze hen vragen een aantal gegevens door te geven. Vervolgens nemen ze vaak telefonisch contact op en geven ze zich uit voor een medewerker van de bank, waarbij ze de code vragen. Daarmee wordt dan geld overgeschreven van de rekening van de klant.

Door kld
AANGERADEN