Zeg niet meer Waalse Krook, maar De Krook

GENT - Volgend weekend wordt het grote stadsvernieuwingsproject aan de Waalse Krook officieel afgetrapt. Het hele project, met de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek, de renovatie van het Wintercircus en aanleg van een nieuw plein, gaat voortaan door het leven als 'De Krook'. 'Engelstaligen kunnen het woord Waalse bijna niet uitspreken', klinkt het.

Met de Krook-dag wordt het project aan de Zuid in Gent op zaterdag 18 mei nog eens in de verf gezet. Een digitale eerste-steen-legging, rondleidingen, een feest in het Wintercircus en een academische zitting moeten de Gentenaars warm maken voor het project.

Bij de Krook-dag hoort ook een restyling van de communicatie. 'De Krook treedt voortaan naar buiten als één geheel. Het project krijgt een eigen logo,  een gloednieuw website en een nieuwe naam', zegt communicatiemanager Angelo Callant.

Engelstaligen

'Voortaan spreken we niet meer van de Waalse Krook, maar kortweg van De Krook. Daarmee willen we het internationale karakter van het hele project opkrikken. Uit ervaringen met contacten in het buitenland merkten we dat voor Engelstaligen een woord zoals waals onuitspreekbaar is', zegt Callant.

'Dat is vervelend voor een internationaal project en voor de UGent en iMinds die er een stek zullen hebben, maar veel buitenlandse contacten hebben. De keuze voor De Krook heeft niets te maken met Wallonië. Heel wat Gentenaars hebben het nu trouwens al over de kreuk of gewoon de krook.'

Digitale steen

Burgemeester Termont legt zaterdag 18 mei digitaal de eerste steen van de nieuwe stadsbibliotheek - die overigens nog geen officiële naam heeft. Ook minister-president Kris Peeters zal zijn opwachting maken op de Krook-dag.

Vanaf 14 uur kan het publiek kennismaken met het project in het Wintercircus. 'Wie oude foto’s, herinneringen of verhalen heeft over De Krook, mag die meebrengen. In een opnamestudio kan iedereen vertellen wat De Krook persoonlijk voor hem of haar heeft betekend', klinkt het.

Dance-scene

Zaterdagavond wordt de Krook-dag afgesloten in het Wintercircus met een gratis vertoning van The Sound of Belgium, een muziekdocumentaire over de opkomst en verval van de new beat.

'Met tal van Gentse dj’s en producers, en de Kuiperskaai als epicentrum van de toenmalige Europese dance-scène, past dit verhaal perfect bij De Krook', zegt de organisatie. De film wordt meteen gevolgd door een gratis avondfeest.

Inschrijven voor wandelingen, film en avondfeest op www.dewaalsekrook.be.

Door Bert Staes
AANGERADEN