GETEST. Welke roquefort is het lekkerst?

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

© Wim Daneels

Kaasmeesters die tijdens een test nog iets leren, mooi is dat. Vader en zoon Van Tricht proeven droge, halfnatte en zeer vochtige roqueforts en stellen vast dat te veel nat niet smakelijk is: 'Dus is de verpakking zeer belangrijk. De producenten leggen best een papier onder de kaas om de sappen op te vangen of presenteren die op een schoteltje. Anders zorgt de blauwschimmel voor een te penetrante smaak.' Dat alles doet niets af van hun liefde voor deze kaas. Michel: 'Als ze me morgen vertellen dat ik nog één dag te gaan heb, dan eet ik een mooie roquefort met een goed glas wijn of bier.' Het werd een boeiende proeverij, van een kaas die in ons land weer stevig in de lift zit.

André Peeters

Zo deden we de test

ROQUEFORTRoquefort is een blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorp Roquefort-sur-Saulzon. De productie gebeurt in de streek maar de kaas rijpt in de kelders, onderaardse grotten, in het dorp zelf. De melk voor de kaas komt van schapen uit de regio, de Midi-Pyrenées en Corsica, daar waar je het Lacauneras vindt.HERKOMST- BENAMING Alle roqueforts worden gemaakt door een zevental kaasmakers van Roquefort. De kazen dragen allemaal een kenmerk: AOP (Appellation d'Origine Protégée). Nogal wat roqueforts komen van dezelfde producent maar zitten in een verschillende verpakking, volgens de wensen van de klant. De kazen van de test zijn bijna allemaal op dezelfde manier in het groen verpakt.DE PASSENDE DRANK De kaasmakers zeggen dat je bij een roquefort een zoete wijn drinkt, genre Monbazillac of Sauternes. Voor de Van Trichts past een bier beter: 'Een donker bier, genre Westmalle, of een fruitige Liefmans Kriek.'VETGEHALTE Alle kazen melden een vetgehalte van 52%, alleen die van Carrefour niet: 32 %.VOEDINGSWAARDE Op de helft van de geteste roqueforts staat geen aanduiding van de voedingswaarde. De andere zweven van 351 (Alvo en Eurospar) naar 372 kcal/100 g (Taste of Inspirations van Delhaize).PRIJS De roquefort van Lidl (150 g voor 1,75 euro) en die van Colruyt (1,17 euro voor 100 g) zijn precies even duur.PRIJS-KWALITEITLidl krijgt 8 punten voor de 150 g die 1,75 euro kost. Dat is de beste prijs.DE TEST De test had plaats in het nieuwe atelier van vader en zoon Van Tricht, in de gebouwen van brouwerij De Koninck in Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten