Drie jaar werf op de Kouter

  • De gevel langs de kant van de Kouter verdwijnt volledig. De Kouterdreef wordt een nieuwe winkelstraat.
Gent -

Over drie weken begint de sloop van het kantoor van KBC-bank op de Kouter en van een reeks panden in de Kouterdreef. In de plaats komt een complex met veertig luxe-appartementen, tien boetieks en een grote ondergrondse winkel. De Kouterdreef, nu nog een doods straatje, moet een nieuwe winkelstraat worden. Het project moet tegen 2016 af zijn.

De Gentse projectontwikkelaar Matexi heeft grote plannen met de kantoren van KBC-bank aan de Kouter. Tegen begin 2016 moet op de hoek van de Kouter en de Kouterdreef, het kleine steegje richting Kalandeberg, een gloednieuw woon- en winkelcomplex staan, goed voor een investering van vijftig miljoen euro.

Boven en achteraan de gebouwen komen 41 appartementen en penthouses. Onderaan, in de Kouterdreef, is er plaats voor tien nieuwe boetieks. Daardoor wordt het straatje een nieuwe winkelstraat.

Ondergronds

Onder de Kouterdreef door wordt er, naast een private parking, ook nog in tweeduizend vierkante meter voorzien voor één grote ondergrondse winkel - ‘een supermarkt of iets anders dat in de buurt past’. KBC houdt er zelf ook nog een kleiner kantoor.

De bouw van het project zal drie jaar duren. Het huidige gebouw aan de Kouter en de rij panden aan de andere kant van de Kouterdreef gaan volledig tegen de vlakte. De site wordt uitgegraven tot één grote bouwput en laag per laag opgebouwd.

Tijdens de werken wordt de Kouterdreef heel de tijd afgesloten. ‘Er is een plan opgesteld samen met Stad Gent om de hinder voor het verkeer te beperken. Zo zal er geen puin afgevoerd worden tijdens de ochtend- en avondspits’, zegt Bert Grugeon van Matexi.

Schreeuwerig

‘Op de Kouter komt er een volledig nieuwe gevel. De huidige gevel werd in de jaren 70 gemonteerd en is een namaakversie van de historische, honderd jaar oude gevel aan de kant van de Kouterdreef. Die historische gevels worden bewaard en gerestaureerd. De namaak-gevel aan de Kouter verdwijnt’, zegt Grugeon. ‘Voor de nieuwe gevel hebben we bewust geen schreeuwerig design met veel glas gekozen, maar een sobere gevel die aansluit bij de andere bebouwing op de Kouter.’

‘De Kouterdreef zelf wordt helemaal opnieuw ingericht, met natuursteen, als een autoluwe winkelstraat’, zegt Karel Verzelen van Matexi. ‘Door de rooilijn achteruit te trekken zal er meer ruimte en zonlicht zijn in de Kouterdreef. Ook de Universiteitsstraat zullen we deels opnieuw inrichten.’

De panden aan de overkant van de Kouterdreef krijgen één grote gezamenlijke ingang. ‘Die kan later aangesloten worden op de appartementen boven de winkels in de Koestraat. Die staan nu leeg omdat handelaars het vaak niet zien zitten om een extra toegangsdeur te maken in hun gevel’, zegt Grugeon.

De verkoop van de luxeuze appartementen (startprijs 320.000 euro) start binnen enkele dagen. Welke winkels er in het project zullen komen, is volgens Matexi nog niet duidelijk.

Door bert staes
AANGERADEN