Franse gerecht voelt IMF-topvrouw Lagarde opnieuw aan de tand

IMF-topvrouw Christine Lagarde wordt ook vrijdag opnieuw ondervraagd in de zaak rond Bernard Tapie. Lagarde wordt verdacht van machtsmisbruik in 2008, toen ze de Franse minister van Financiën was.

jta

Donderdag verliet de IMF-topvrouw het Cour de Justice de la République (CJR) pas kort na 21 uur. Dat hof is bevoegd voor de berechtiging van (oud-)regeringsleden in Frankrijk.

Lagarde zou als toenmalig minister van Economie, tussen 2007 en 2011, tussenbeide gekomen zijn om aan Tapie, de vroegere eigenaar van Adidas, een gigantische schadevergoeding van 400 miljoenen euro mogelijk te maken. De schadevergoeding kwam uit de staatskas en Lagarde kijkt nu aan tegen beschuldigingen van misbruik van openbare middelen. De IMF-topvrouw heeft haar rol in het dossier altijd ontkend.

De rechtbank gaf nog geen officiële verklaring over de ondervraging van donderdag. Na deze ondervraging kunnen de magistraten van het CJR Lagarde in beschuldiging stellen voor ‘medeplichtigheid aan valsheid in geschrifte en verduistering van publieke middelen’.

Mocht Lagarde inderdaad in beschuldiging gesteld worden, dan betekent dat een ernstige aantasting van haar positie aan het hoofd van het Internationaal Monetair fonds.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten