‘Historisch SP.A-congres’ keurt nieuwe beginselverklaring unaniem goed

© wim kempenaers (wkb)

Het SP.A-congres heeft zaterdag in Leuven de nieuwe beginselverklaring unaniem goedgekeurd. Die beginselverklaring ‘Het Vlaanderen van Morgen’ moet een opvolger worden van het Charter van Quaregnon, het socialistische basismanifest uit 1894. De nieuwe tekst vertrekt vanuit de principes vrijheid, gelijkheid en verbondenheid, lichtte voorzitter Bruno Tobback toe.

llo

De nieuwe beginselverklaring moet de toetssteen vormen om uit te leggen waarom een bepaald standpunt ingenomen of een bepaalde maatregel genomen wordt, zei de voorzitter.

Een eerste streven is het realiseren van vrijheid. Vrijheid bestaat niet in de natuur, maar moet door de samenleving gerealiseerd en bewaakt worden. Er is geen vrijheid voor iemand die met 450 euro in de maand moet rondkomen, vond Tobback. Niemand is gelijk, maar iedereen heeft een gelijk recht op vrijheid, respect en het waarmaken van de eigen talenten. Die vrijheid en gelijkheid kunnen best gerealiseerd worden in verbondenheid. Dat omvat zowel rechten als plichten, in een samenleving waar een diversiteit bestaat inzake cultuur, religie, afkomst, geaardheid, ..., klonk het.

‘Ik heb geen probleem dat iemand succes heeft, maar wel als die niet bereid is in verbondheid bij te dragen aan de samenleving’, stelde Bruno Tobback.

De Gentse burgemeester Daniel Termont sprak van een ‘historisch congres’. De tekst maakt duidelijk ‘waar wij als socialisten voor staan’. ‘Duidelijkheid en een links profiel hebben we nodig’, aldus Termont. Nestor Willy Claes noemde de nieuwe beginselverklaring ‘een formidabele tekst, die een leidraad is om onze visie te vertolken tegen het mondiaal casinokapitalisme’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten