Milquet verbaasd over mogelijke politiestaking

Bron © Belga

Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) reageert verbaasd op de stakingsaanzegging die slechts één politievakbond heeft ingediend.

De minister schaart zich daarmee achter het onbegrip van de grootste politievakbond, VSOA-Politie. Die vakbond vindt de stakingsaanzegging ook overhaast.

Ondanks de budgettaire beperkingen maakte Milquet naar eigen zeggen een prioriteit van de aanwerving van politieagenten om het groeiende structurele tekort aan te pakken.

‘Gedurende de voorbije 18 maanden zijn er, vergeleken met de voorgaande jaren, niet minder dan 900 extra politieagenten ingeschreven voor een opleiding in 2012 en 2013’, zegt de minister. Ze benadrukt dat ze er ervoor gezorgd heeft dat er 1.400 politieagenten konden worden aangeworven in plaats van 1.000 per jaar.

‘Optimalisatie’

Maar die aanwervingen zijn nog onvoldoende om de verwachte afvloeiingen van de komende jaren te compenseren, geeft de minister toe. Daarvoor zijn extra financiële middelen vereist.

Door de budgettaire context pleit de minister daarbij voor interne optimalisatiemaatregelen en extra inkomsten die de goede werking van de politie niet mogen hinderen. Over die optimalisatie zijn evenwel nog geen knopen doorgehakt.

Staking

NSPV dreigde in De Standaard en Het Nieuwsblad met acties, onder meer omdat ‘voor niets nog geld is’ en niet iedereen die vertrekt bij de politie, vervangen wordt. De vakbond diende een stakingsaanzegging in voor 19 juni en stelde dat de acties een maand konden aanhouden.

VSOA-Politie vindt die aanzegging voorbarig en wacht het geplande overleg met de minister af.

Door jvt
AANGERADEN