Dehaene verbaasd over liberale voorstellen over taalevenwicht en alarmbelprocedure

© BELGA

Oud-premier Jean-Luc Dehaene reageert verwonderd op de voorstellen van Open Vld-Kamerlid Bart Somers om de alarmbelprocedure en het taalevenwicht in de federale regering af te schaffen.

bvb

Het verbaast Dehaene dat de Vlaamse liberalen het voorstel nu lanceren, terwijl de partij de komende tijd niet zozeer het institutionele, dan wel het sociaal-economische op de agenda willen plaatsen. Hij waarschuwt ook dat je niet zomaar één element uit de staatsstructuur kan halen. “Dat valt het hele kaartenhuis uiteen”, stelde Dehaene dinsdag in De Ochtend (Radio 1).

Het gaat om aspecten die sinds 1970 deel uitmaken van de basisevenwichten van onze staatsstructuur, weet het huidige Europese parlementslid en destijds één van de architecten van die structuren. MR-voorzitter Charles Michel heeft wat hem betreft dan ook gelijk wanneer hij zegt dat de pariteit in de regering verbonden is met de structuren in Brussel.

De voormalige eerste minister meent ook dat de alarmbelprocedure, waarmee een taalgroep een eenzijdig voorstel van de andere taalgroep kan afblokken, niet veel heeft gespeeld, op een paar voorbeelden na, zoals bij de discussie over de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. “Het is iets waar je van weet dat het er is en waar je rekening mee moet houden bij onderhandelingen”, aldus Dehaene.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten