Van den Bossche vraagt Peumans ‘hoofd koel te houden’

Bron © Belga

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans is boos op Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche en Vlaams minister-president Kris Peeters. Volgens Peumans worden de Limburgers ‘onrechtvaardig’ behandeld in de afspraken die gemaakt zijn met distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Minister Van den Bossche vraagt Peumans ‘het hoofd koel te houden’.

De distributienettarieven in Vlaanderen schommelen sterk. Dat heeft onder meer te maken met de regio waar men woont en de hoeveelheid zonnepanelen in die regio. Die hebben namelijk een impact op de openbaredienstverplichtingen (ODV’s) die de Vlaamse overheid aan de netbeheerders oplegt. Bedoeling is dat de twee grote spelers Eandis en Infrax die kosten gaan ‘solidariseren’.

Maar volgens Vlaams parlementsvoorzitter en Limburger Jan Peumans dreigen de Limburgers ‘onrechtvaardig’ behandeld te worden. De Limburgse gemeenten vallen onder Infrax. En Infrax zou volgens Peumans na 2016 blijven zitten met een berg niet-gesolidariseerde kosten. Peumans baseert zich daarvoor op een conceptnota van de hand van Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams energieminister Freya Van den Bossche.

‘Peeters en Van den Bossche moeten Limburgse consumenten rechtvaardig behandelen’

‘Een modaal gezin zal na 2016 minstens 50 euro meer moeten betalen dan andere Vlaamse gezinnen en voor een kleine zelfstandige is dit zelfs 500 euro’, aldus Peumans.

‘Ik pik dit niet en eis dat Peeters en Van den Bossche de Limburgse consumenten rechtvaardig behandelen’, klinkt het fors. ‘Waarom moet een Limburger meer betalen dan andere Vlamingen voor het beleid dat Freya Van den Bossche aan heel Vlaanderen heeft opgelegd.’

Van den Bossche blijft kalm onder de frontale aanval van Peumans: ‘De Vlaamse regering heeft op 30 april al beslist dat de solidarisering er komt, in het kader van een bredere hervorming van het netbeheer. Daar zijn ook duidelijke afspraken over gemaakt met Eandis en Infrax. Als iedereen zich eraan houdt, kunnen de gesprekken om de principeafspraken te concretiseren snel worden gestart. Ik roep daarom iedereen, ook Jan Peumans, op het hoofd koel te houden.’

Door jta