Anciaux trekt van leer tegen maatregel De Wever om Syriëstrijders te schrappen

© Photo News

Bert Anciaux is niet onder de indruk van de maatregel van de Antwerpse burgemeester om Syriëstrijders uit het bevolkingsregister te schrappen. ‘Onze burgervaders grijpen elke kans te baat om zich, de gorilla nabij, hard op de borst te roffelen’, zo schrijft de SP.A-senator zaterdag op zijn persoonlijke website.

edm

‘Wat klinkt het heldhaftig om met veel poeha te verkondigen dat de Syriëstrijders radicaal uit het bevolkingsregister worden geschrapt. Ze zijn toch zo daadkrachtig, onze burgemeesters, moedig en met bevlogen burgerzin. (...) Mij overvalt het beeld van brulkikkers met oorverdovend gekwaak dat in beste geval bronstige partners lokt’, zo steekt Anciaux op zijn persoonlijke blog van wal tegen de beslissing van Bart De Wever om Antwerpse jongeren die actief meevechten in Syrië ambtelijk te schrappen, zoals de burgemeester deze week zelf bekendmaakte.

De SP.A-senator benadrukt dat die maatregel sowieso voor iedereen geldt: ‘als je niet meer in geen gemeente woont, dan wordt je domicilie geschrapt’. ‘Dat geldt voor iedereen, ook voor wereldreizigers of ex-pats (sic) of wie dan ook, die definitief of voor onbepaalde duur vertrekt.’

‘Maar onze burgervaders grijpen elke kans te baat om zich, de gorilla nabij, hard op de borst te roffelen. Ten slotte zegt dat meer over hen dan over hun geprivilegieerde doelwitten, de vermaledijde, aartsgevaarlijke en best voor eeuwig te verbannen Syriëstrijders’, meent Anciaux.

Hij stelt zich ook vragen bij het schrappen van subsidies voor ‘gevaarlijke’ moskeeën. Volgens zijn onmiddellijke omgeving zou het geviseerde De Koepel in Borgerhout allesbehalve radicaal zijn. ‘Het lijkt erop dat sommige politici en politieke partijen een ‘heilige oorlog’ tegen de Islam voeren. De techniek is eenvoudig: veralgemeen individuele excessen en stigmatiseer zo een hele gemeenschap. Oerconservatief gebruikt oerconservatief gedrag om verdeeldheid te zaaien en angst te oogsten’, besluit Anciaux.

LEES OOK

Nu in het nieuws