Onafhankelijke Ziekenfondsen: ‘Meer transparantie over kwaliteit én kostprijs’
De lijst van ziekenhuizen die de Christelijke Mutualiteiten vandaag publiceerden, kadert binnen een gezamenlijk initiatief van alle ziekenfondsen dat meer transparantie beoogt. De Onafhankelijke Ziekenfondsen benadrukken echter dat de kwaliteit van de zorg complexer is dan het aantal uitgevoerde ingrepen. Volgens hen speelt ook de kostprijs een belangrijke rol.
Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen dient een correcte evaluatie van een behandeling te gebeuren op bassis van meerdere indicatoren zoals mortaliteit, heropname, enz., die zowel meetbaar als objectiveerbaar zijn voor alle ziekenhuizen en centra.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten dan ook dat er voor hooggespecialiseerde en complexe behandelingen een beroep gedaan wordt op referentiecentra, waar de noodzakelijke expertise aanwezig is. ‘Centra met onvoldoende expertise kunnen hun patiënten dan beter doorverwijzen en samenwerken met de referentiecentra om meer ervaring op te doen’, aldus de ziekenfondsen.
‘Meer informatie bij cijfermateriaal’
De OZ benadrukken ook dat de ziekenhuizen, huisartsen en ziekenfondsen de patiënten meer informatie moeten geven bij het cijfermateriaal. ‘Efficiëntie veronderstelt niet alleen dat kwaliteit wordt gemeten via pertinente meetbare indicatoren, maar ook dat we rekening houden met de maatschappelijke kostprijs die ons tot keuzes kan dwingen. Een ziekenhuis kan erg performant zijn, maar tegen een extreem hoge kost’, luidt het.
De OZ bevelen bovendien aan om de rapporten van het Federaal Kenniscentrum meer te integreren in het beleid en ze een meer dwingend karakter te geven.
Tot slot wijzen de Onafhankelijke Ziekenfondsen erop dat de lijst van ziekenhuizen die gepubliceerd werd, kadert in een intermutualistisch initiatief, waarin alle verzekeringsinstellingen pleiten voor meer transparantie over de kwaliteit van zorgverstrekkingen.
Beste van Plus
Lees ook
Veel langdurig zieken vullen verplichte vragenlijst niet in, maar verzet tegen sancties blijft: “Veel werk is volgens mij ziekmakend”
Een op de vier is arbeidsongeschikt door psychosociale aandoening
In kleren, speelgoed, make-up en plastic potjes, maar “bijna helft Belgen weet niet wat hormoonverstoorders zijn”
Eén Belg op de twintig doet jaar lang geen beroep op gezondheidszorg
Video
Hoofdpunten
Zestigplussers kiezen al sneller voor nieuw huurappartement, en daar zijn goede redenen voor
Politie moet zwaantjes uit uithoeken van het land optrommelen voor terreurproces door personeelstekort: “Triestig”
Wie is de steenrijke barones die op straat werd doodgeschoten door haar stiefzoon?
Belg blijft gaspedaal te diep induwen: acht op tien rijden te snel in zone 30, en op snelwegen neemt aantal hardrijders zelfs nog toe
Naar haar ontslag is actrice Hilde Van Haesendonk toch even te zien in ‘Familie’ als Jenny
Koppel betrapt slapende vrouw achter stuur terwijl haar Tesla op snelweg rijdt: “Duurde twee minuten om haar wakker te maken”
Schokkend: motorrijder in de lucht geslingerd nadat roekeloze automobilist voor hem bocht maakte
Werknemer gebruikt drinkwatertank voor duizenden inwoners stiekem als toilet: “Walgelijk”
Nederlands nieuwsprogramma biedt excuses aan voor foto’s van Auschwitz tijdens segment over spoor