‘Hoe laag kan N-VA nog vallen?’

Bron © Belga

Foto: BELGA

ACV-voorzitter Marc Leemans vraagt zich af hoe laag de N-VA nog wil vallen met ongefundeerde uithalen. Leemans reageert daarmee op de uitlatingen van de partij die het onaanvaardbaar vindt dat de vakbonden de jaarlijkse vergadering bijwonen in Genève van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en zo het sociaal overleg over het eenheidsstatuut beperken tot twee dagen.

Dat de voorzitters van de vakbonden ACV en ABVV, Marc Leemans en Rudy De Leeuw, deze week in Genève de jaarlijkse algemene vergadering van de ILO bijwonen en daardoor het sociaal overleg over het eenheidsstatuut beperken tot twee dagen, is voor oppositiepartij N-VA “onaanvaardbaar”. “Hier past slechts één woord: hallucinant”, zegt Kamerlid Zuhal Demir.

Leemans treedt naar eigen zeggen sinds 2012 op als woordvoerder van de wereldwijde werknemersbeweging in de ILO-Commissie voor de toepassing van de Normen. “Dat is als het ware de functie van openbare aanklager voor heel wat schrijnende situaties waarin zeer veel werknemers en hun families zich bevinden. Ik vertegenwoordig daar alle vakbonden van over de hele wereld. Het ACV heeft zich daar ook toe geëngageerd en zich ook op georganiseerd, in Genève en in Brussel”, reageert Leemans vanuit Genève.

Terwijl Leemans in Genève aan de slag is, nemen andere collega’s van het dagelijks bestuur van het ACV zijn taken over. De onderhandelingen over het eenheidsstatuut worden mede gevoerd door Mathieu Verjans, nationaal secretaris. “Blijkbaar is dat onbegrijpelijk voor een N-VA politica, maar het ACV is geen éénmansorganisatie. De voorzitter bepaalt niet op zijn eentje de lijn. We hebben daarvoor instanties die de onderhandelaars een mandaat geven.”

Ook De Leeuw pikt kritiek N-VA niet

Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw pikt de kritiek van de N-VA niet. "Geveinsde verontwaardiging na onze zware kritiek op hun voorstellen rond de index en het sociaal overleg", zegt De Leeuw over de N-VA-uithaal. "De ene dag willen ze het sociaal overleg ontmantelen, en de andere dag verwijten ze ons dat we onze internationale verantwoordelijkheid opnemen", zegt de ABVV-voorman over de N-VA.

"Wij vertegenwoordigen hier de Belgische werknemer", verduidelijkt de ABVV-voorzitter. "Ik kon me niet voor 48 uur laten vervangen".

Door bvb
AANGERADEN
Meest recent