GETEST. Welke zelfbruiner werkt het best?

 • Sisley
  Op het etiket: Super Soin Autobronzant hydratant Corps (Zelfbruinende hydraterende verzorging voor het lichaam).
  Prijs: 77,40 euro (150 ml).
  Gekocht bij:
  Parfumerie.
  Belooft: Een natuurlijke gouden gloed die zelfs de lichte en gevoelige huid kleurt en hydrateert.
  Beoordeling: De lichte en zachte textuur maakt de crème makkelijk in gebruik en goed uit te smeren. Het product ruikt fris en natuurlijk. Met deze fles ben je zeker even zoet. Er is weinig nodig en via het handige pompje doseer je perfect. Het is voldoende het product een tiental minuten te laten intrekken. Daarna laat het geen vlekken achter op textiel.

  Resultaat: Deze zelfbruinende crème maakt zijn beloftes waar. De gouden gloed blijft goed vier dagen zitten. 8/10

Als de zon even niet mee wil, dan halen we dat bruine kleurtje toch gewoon uit een potje, tube of fles. Toch roept bruin zonder zon voor velen nog horrorscenario’s op van stank, geklungel met smeren en drogen en een vlekkerige oranje climax. Niet zo bij Shoot-visagiste Sabine Peeters en haar legertje testsmeerders. Zij selecteerden de beste bruintinten uit een potje. Als de rokjes dan toch de kast uit mogen bent u er klaar voor.

De producten
Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen kochten we zowel in de parfumerie, in de apotheek als in de supermarkt zelfbruiners. Daarbij werd naast de variatie in prijs ook rekening gehouden met verschillen in textuur – van gel, mousse, spray, crème tot doekjes – en verpakking. Omdat ook die een invloed kan hebben op de gebruiksvriendelijkheid.

De test
Een testpanel van 10 personen beoordeelde de producten blind op dosering, gebruiksaanwijzing, belofte, geur, textuur, vlekken achteraf, duurzaamheid en uiteindelijk het resultaat.

De expert
Sabine Peeters, visagiste van het VIJF-programma Shoot en beautyblogster met ervaring, legt uit hoe je best te werk gaat:

• Ondanks alle evolutie in de technologie blijft zelfbruiner een risicovol product. In tegenstelling tot de meeste andere make-up en crèmes haal je die er niet zomaar weer af als het resultaat tegenzit.

• Vooraleer je aan de slag gaat is het belangrijk te scrubben en lichtjes te hy

drateren. Op die manier krijg je een schone en zachte huid en beperk je het risico op vlekken en strepen. Zonder die voorbereiding bestaat de kans dat het product gaat vastklitten rond de knieën en enkels.

• Veel mensen maken de fout twee lagen te smeren, omdat ze na een eerste laagje niet onmiddellijk resultaat zien. Op die manier is het onmogelijk een egale teint te creëren. Na de eerste laag moet je ongeveer 12 uur wachten om het resultaat te zien. Pas dan is de eigenlijke kleur zichtbaar.

• Let extra op met pukkels en schoonheidsvlekjes. Die kleuren sneller oranje rondom rond.

• Tenslotte: respecteer de houdbaarheidsdatum. Die vind je in de vorm van een icoontje op elk make-upproduct. Het effect van een bedorven witte dagcrème is nu eenmaal minder dramatisch dan dat van een zelfbruiner.

Sabine Peeters testte ook nog zelfbruiners van La Roche Posay, Louis Widmer, Dove, Garnier, Kruidvat, Clarins en Bioterm. Wil je weten hoe deze producten scoren? Haal dan de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 22 juni in huis.

Door Thalisa Devos
Meest recent