Van Hecke: ‘Maatregelen tegen luxeverzuim zijn nodig’

© Photo News

Mieke Van Hecke, de topvrouw van het katholieke onderwijsnet, ziet een kortere deliberatieperiode om luxeverzuim tegen te gaan niet zitten. Zo reageert ze in DS Avond op de plannen van minister Pascal Smet. Anderzijds pleit ze wel voor maatregelen.

jvt

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) legt de laatste hand aan maatregelen om te vermijden dat gezinnen met schoolgaande kinderen nog tijdens het schooljaar al met vakantie vertrekken. Zo wil hij dat scholen de deliberatieperiode beter organiseren en dat scholen tijdens dagen zonder les zinvolle activiteiten plannen.

‘Ik voorzie problemen als Pascal Smet zijn plannen wil doordrukken’, reageert Mieke Van Hecke, die vindt dat een overgangsperiode nodig blijft voor een goede begeleiding van de leerlingen. ‘Dan denk ik vooral aan het contactmoment na de deliberaties, wanneer leerkrachten met ouders de academische toekomst van hun kinderen bespreken.’

Ondanks de lokroep van goedkopere reiskosten vindt Van Hecke dat ouders de plicht hebben om hun kinderen in de overgangsperiode in het land te houden. ‘De scholen appreciëren het gedrag van de ouders niet’, verklaart ze. ‘Het is niet correct. We willen de kinderen niet sanctioneren, maar maatregelen zijn wel degelijk nodig.’

De Vlaamse Scholierenkoepel vindt het geen goed idee om de examens langer te laten duren of in te vullen met verplichte activiteiten. Leraars moeten voldoende tijd hebben, zegt voorzitter Lyle Muns op Radio 1.

Is er nog genoeg tijd voor deliberaties en voor de nodige gesprekken met ouders als we pedagogisch verantwoorde taken moeten uitvoeren, vraagt hij zich af.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten