GETEST. Welke zwemhulpjes zijn het best?
Grote vakantie staat gelijk aan waterpret. Maar naast plezier is ook veiligheid belangrijk. Wij gingen voor u op zoek naar 10 zwemhulpjes. Sommige zijn geschikt om effectief te leren zwemmen, andere zijn vooral een hulp bij watergewenning. Nog andere dienen louter als speelgoed, maar zijn daarom niet minder leuk. Jurrie Vandekerckhove, leraar L.O. en zijn klasje eerstejaars, helpen u kiezen.
Zo deden we de test
De selectie
De zwemhulpjes werden verzameld in een supermarkt, speelgoed-, sport- en hobbywinkel. Daarbij werd gelet op variatie in vorm, grootte, en prijsklasse.
De expert Jurrie Vandekerckhove, leraar L.O, geeft zwemles aan kinderen tussen 7 en 12 jaar. Hij beoordeelde de zwemhulpjes tijdens een zwemles met een klasje eerstejaars. Hij wist niet welk merk getest werd.
Hulpje of speelgoed?
Door zijn ervaring weet Vandekerckhove de zwem- en drijfhulpstukken te onderscheiden van speelgoed en de pro’s en contra’s mee te geven. Producten geschikt om echt te leren zwemmen of geschikt voor watergewenning, kregen een aparte en extra vermelding mee. Slechts één product valt buiten de drie categorieën omdat het niet werkt zoals het moet en bijgevolg niet veilig is.
Andere aandachtspunten
De zwemhulpjes werden ook gequoteerd op gebruiksgemak, draagcomfort en bewegingsvrijheid in het water. Er werd ook op gelet in welke mate je blijft drijven of juist snel omvalt. Indien opvallend werd in rekening genomen of de producten makkelijk opblazen en opnieuw los te laten zijn of op te bergen. Ook duurzaamheid werd in rekening genomen.
Gebruiksaanwijzingen
De meeste producten doen wat ze beloven en bevatten een duidelijke gebruiksaanwijzing die waarschuwt dat het artikel niet beschermt tegen verdrinking.
Algemene opmerkingen en extra tips voor ouders
• Het is belangrijk de gebruiksaanwijzingen goed te lezen. Daarin staat dat geen van deze hulpjes – ook de zwemvest niet – beschermt tegen verdrinking. Alle moeten ze gebruikt worden onder toezicht van een volwassene.
• Er is een onderscheid tussen speelgoed, waarmee je ook kan blijven drijven, en spullen om mee te leren zwemmen.
• Stengels en plankjes zijn perfect voor gewenningstraining. Kinderen krijgen het gevoel zelf controle te hebben.
• Een extra steuntje in de nek is altijd goed om te leren zwemmen. Dat creëert een gevoel van veiligheid.
• Ook zwembanden – rond de armen of middel – geven het geruststellende gevoel aan kinderen dat ze weer boven zullen komen.
• Om echt te leren zwemmen zijn plankjes de beste hulpstukken. Let op handvaten voor extra grip. Kies voor iets zwaardere exemplaren.
Prijs
Duurder is in dit geval zeker niet beter. Ga voor simpele degelijkheid in plaats van duur en ingewikkeld.
Beste van Plus
Lees ook
Video
Hoofdpunten
LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië
Vooral in Syrië is situatie dramatisch: “Mensen graven met blote handen naar overlevenden onder het puin”
Intrieste beelden na aardbeving: vader houdt hand van overleden tiener vast
Turks gezin vlucht uit stad en bivakkeert in taxihuisje: “Hier zijn geen grote gebouwen die kunnen instorten”
“Woede kan zich tegen hem keren”: hoe Erdogans aanpak van aardbevingen Turkse verkiezingen kan beïnvloeden
Pamela Anderson krijgt eigen kookprogramma en moet er zelfs haar huis niet voor verlaten
Vrouw (33) legt in 4 dagen 100 kilometer af om verdwaalde hond terug te vinden in bos: “De tranen bleven komen”
Gamer is helemaal van de kaart als ze deepfake-video’s van zichzelf op pornosite ontdekt: “Zo ziet pijn eruit”
Na hun tienerrelatie verloren ze elkaar uit het oog, tot Dimitri 17 jaar later zijn stoute schoenen aantrok: “Er is maar één iets veranderd”