GETEST. Welke zwemhulpjes zijn het best?

© CREDIT: Lieven Van Assche

© CREDIT: Lieven Van Assche

Grote vakantie staat gelijk aan waterpret. Maar naast plezier is ook veiligheid belangrijk. Wij gingen voor u op zoek naar 10 zwemhulpjes. Sommige zijn geschikt om effectief te leren zwemmen, andere zijn vooral een hulp bij watergewenning. Nog andere dienen louter als speelgoed, maar zijn daarom niet minder leuk. Jurrie Vandekerckhove, leraar L.O. en zijn klasje eerstejaars, helpen u kiezen.

Thalisa Devos, foto’s Lieven Van Assche

Zo deden we de test

De selectie

De zwemhulpjes werden verzameld in een supermarkt, speelgoed-, sport- en hobbywinkel. Daarbij werd gelet op variatie in vorm, grootte, en prijsklasse.

De expert Jurrie Vandekerckhove, leraar L.O, geeft zwemles aan kinderen tussen 7 en 12 jaar. Hij beoordeelde de zwemhulpjes tijdens een zwemles met een klasje eerstejaars. Hij wist niet welk merk getest werd.

Hulpje of speelgoed?

Door zijn ervaring weet Vandekerckhove de zwem- en drijfhulpstukken te onderscheiden van speelgoed en de pro’s en contra’s mee te geven. Producten geschikt om echt te leren zwemmen of geschikt voor watergewenning, kregen een aparte en extra vermelding mee. Slechts één product valt buiten de drie categorieën omdat het niet werkt zoals het moet en bijgevolg niet veilig is.

Andere aandachtspunten

De zwemhulpjes werden ook gequoteerd op gebruiksgemak, draagcomfort en bewegingsvrijheid in het water. Er werd ook op gelet in welke mate je blijft drijven of juist snel omvalt. Indien opvallend werd in rekening genomen of de producten makkelijk opblazen en opnieuw los te laten zijn of op te bergen. Ook duurzaamheid werd in rekening genomen.

Gebruiksaanwijzingen

De meeste producten doen wat ze beloven en bevatten een duidelijke gebruiksaanwijzing die waarschuwt dat het artikel niet beschermt tegen verdrinking.

Algemene opmerkingen en extra tips voor ouders

• Het is belangrijk de gebruiksaanwijzingen goed te lezen. Daarin staat dat geen van deze hulpjes – ook de zwemvest niet – beschermt tegen verdrinking. Alle moeten ze gebruikt worden onder toezicht van een volwassene.

• Er is een onderscheid tussen speelgoed, waarmee je ook kan blijven drijven, en spullen om mee te leren zwemmen.

• Stengels en plankjes zijn perfect voor gewenningstraining. Kinderen krijgen het gevoel zelf controle te hebben.

• Een extra steuntje in de nek is altijd goed om te leren zwemmen. Dat creëert een gevoel van veiligheid.

• Ook zwembanden – rond de armen of middel – geven het geruststellende gevoel aan kinderen dat ze weer boven zullen komen.

• Om echt te leren zwemmen zijn plankjes de beste hulpstukken. Let op handvaten voor extra grip. Kies voor iets zwaardere exemplaren.

Prijs

Duurder is in dit geval zeker niet beter. Ga voor simpele degelijkheid in plaats van duur en ingewikkeld.

Zwemleraar Jurrie Vandekerckhove testte ook nog een Comfy Water Seat, een transparante zwemband, een zwemplank van Comfy, zwembandjes van Braccioli, een strandbal van Winnie de Pooh, een zwemband van Splash & Play en een opblaasracer van The Belles. Bekijk de beoordeling van deze producten in Het Nieuwsblad van zaterdag 29 juni.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten