‘39-jarige vrouwen zijn even vruchtbaar als 27-jarige’

© shutterstock

Psychologe Jean Twenge beweert dat er een verwaarloosbaar verschil is tussen zwanger worden op je 27ste en je 39ste. Ze waarschuwt dat de algemeen aanvaarde opvatting dat vrouwen na hun dertigste sneller met vruchtbaarheidsproblemen kampen gebaseerd is op verouderde informatie.

mgs

Jean Twenge is professor aan de San Diego State University en veroorzaakt heel wat ophef met haar controversiële uitspraak. Ze beweert dat veel van de huidige, beschikbare statistieken in verband met vruchtbaarheid gebaseerd zijn op data van geboortes in Frankrijk tussen 1670 en 1830. ‘De meeste boeken en websites vertellen ons dat een op de drie vrouwen tussen de 35 en 39 jaar oud niet binnen het eerste jaar zwanger wordt,’ aldus Twenge. ‘Op de eerste pagina van folder voor patiënten van de ‘American Society for Reproductive Medicine’ staat zelfs te lezen dat vrouwen die pas kinderen willen als ze eind de dertig zijn dertig procent kans hebben om kinderloos te blijven.’

Twenge is ervan overtuigd dat deze informatie geen steek houdt en gelooft dat 39-jarige vrouwen net zo makkelijk zwanger kunnen worden als hun 27-jarige collega’s. Ze verwijst daarvoor naar een studie uit 2004 die werd geleid door David Dunson. Aan dat onderzoek namen 770 Europese vrouwen deel en uit de resultaten blijkt dat meer dan 80 procent van de vrouwen die minstens twee keer per week vrijen binnen het jaar zwanger raakt. Bij de jongere dames (27 tot 34 jaar) is dat 86 procent en bij de oudere vrouwen (35 tot 39 jaar) is dat 82 procent. Andere professoren en dokters zijn het absoluut niet met haar eens en zijn van mening dat de vruchtbaarheid van vrouwen wel degelijk afneemt naarmate ze ouder worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten