Sectororganisaties: ‘Bouw lijdt onder concurrentie uit Oost- en Zuid-Europa’

Bron © Belga

Foto: Jimmy Kets

De Belgische bouwsector lijdt niet onder concurrentie vanuit de buurlanden, maar wel van elders. Dat zeggen sectororganisaties Bouwunie en Confederatie Bouw in een reactie op het rapport over de loonkosthandicap waarover onze krant donderdag berichtte. De sector wijst onder meer op ‘moordende concurrentie’ van Oost- en Zuid-Europese bouwvakkers.

Het rapport toonde aan dat de Belgische bouwvakker meer dan 15 procent goedkoper is dan die in de buurlanden als gekeken wordt naar de arbeidskosten en de productiviteit. De sector ontkent dat ook niet. ‘Het is al langer geweten dat de productiviteit van de Belgische bouwvakker hoog ligt. Net zoals bekend is dat de Nederlandse, Franse en Duitse bouwvakkers zeker zo duur zijn, omdat ze een gelijkwaardige hoge sociale bescherming genieten’, klinkt het bij Bouwunie.

Het probleem ligt wel elders, stellen de sectororganisaties. ‘Ten eerste is er de crisis. Maar onze bedrijven moeten ook opboksen tegen de moordende concurrentie van vooral Oost- en Zuid-Europese bouwbedrijven, met een veel lagere loonkost en een eveneens hoge productiviteit’, zegt Confederatie Bouw.

Die organisatie stelt ook vast dat aan de verhoging van onze productiviteit grenzen zijn. ‘We zien sinds 2010 een daling. De bouwbedrijven compenseerden dit aanvankelijk door een lagere winstmarge, maar sinds 2012 is het de werkgelegenheid die daalt.’

‘Het zou dan ook niet ernstig zijn, en al zeker niet getuigen van enige realiteitszin, mocht de regering dit rapport aangrijpen om het uitzonderingsregime bij de gelijkschakeling van het arbeiders- en bediendenstatuut voor de tijdelijke en mobiele bouwplaatsen af te schieten’, stelt Bouwunie.

Door jta
AANGERADEN
Meest recent