Experiment: slapen met make-up

Bron © Daily Mail

Foto: Shutterstock

Volgens het Britse dagblad ‘Daily Mail’ vergeet een derde van de vrouwen minstens twee keer per week haar make-up te verwijderen voor het slapengaan. Anna Pursglove, een van de lifestyleredactrices van het blad, sliep een maand lang met al haar make-up op en volgens experts heeft dat experiment haar huid tien jaar verouderd.

Anna ging de uitdaging aan en kroop een volledige maand onder de lakens zonder eerst haar make-up te verwijderen. Om de veranderingen in haar huid wetenschappelijk te kunnen vaststellen ging ze langs bij Nick Miedzianowski-Sinclair in de 3D Cosmetic Imaging Studio. Nick analyseerde haar gezicht met een 3D camera: droogheid, pigmentatie, gesprongen adertjes, vergrote poriën en rimpels werd tot in het kleinste detail weergegeven. Haar huid werd vergeleken met die van andere 40-jarige vrouwen en op basis daarvan kreeg Anne een bepaalde score.

Na de eerste nacht was Anne ervan overtuigd dat haar kussensloop meer zou lijden onder dit experiment dan haar huid zelf. Na de derde nacht dacht ze er echter anders over: rond haar wimpers kreeg ze kleine witte cystes en haar huid was volledig uitgedroogd. Na een tiental dagen werd ze wakker met een gezwollen oog dat ze amper kon openen en na enkele weken werden haar huid en lippen zo droog dat het pijnlijk werd.

Wanneer het experiment op zijn einde liep kon Anna zelf zien dat de poriën op haar neus groter waren, maar voor een objectieve kijk liet ze de 3D camera opnieuw haar werk doen. Het toestel stelde vast dat de huid op haar voorhoofd veel meer oneffenheden bevatte (rechts 20 procent meer, links 10 procent). Ook de rimpels op haar gezicht waren dieper geworden en haar huid was veel droger. Volgens de dokter is dat geen toeval: ‘Wanneer je huid droog is, daalt de elasticiteit en worden rimpels zichtbaarder.’

Anna had voor het experiment al last van een gevoelige huid met veel roodheid en dat was er niet op verbeterd. Volgens de arts is dat een teken van irritatie: ‘Met make-up slapen heeft een afsluitend effect - het vormt een barrière over je huidoppervlak. Dus irriterende stoffen worden ingesloten waardoor allergische reacties verergeren en vochtinbrengende crèmes worden geweerd.’ Haar poriën waren vijf procent groter geworden en volgens experts was haar huid ongeveer tien jaar verouderd na de test.

Klik hier voor voor en na foto's van Anna.

Door mgs