Grote spaarders Bank of Cyprus verliezen 47,5 procent van spaartegoeden

Bron © Belga

Foto: AP

Spaarders bij de bank of Cyprus verliezen 47,5 procent van hun spaartegoeden boven 100.000 euro. Dat heeft de Cypriotische regering maandag gemeld. Gedupeerde depositoren krijgen in ruil aandelen van de bank.

Er werd al maanden gespeculeerd over de omvang van de bijdrage van de gote spaarvermogens aan de financiële redding van het land. Er was zo sprake van een bijdrage tot 60 procent van het spaargeld boven de drempel van 100.000 euro. De Cypriotische centrale bank heeft de bijdrage nu op 47,5 procent vastgelegd.

In april kregen de grote spaarders al een zogenaamde ‘haircut’ van 37,5 procent te verwerken. Ook toen kregen ze in ruil aandelen. Een bijkomende schijf van 22,5 procent op de grote spaartegoeden bleef toen bevroren. In afwachting berekenden internationale experten hoeveel geld nodig is om de bank te herkapitaliseren. Het bijkomende geld dat nodig is om tot de kaap van 47,5 procent te komen, zal afgehouden worden van de bevroren buffers.

De Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds bereikten in maart een akkoord waarbij de grote spaarders van Bank of Cyprus en de Laiki-bank mee moeten bijdragen zodat het land een reddingspakket van 10 miljard euro toegekend kreeg.

Door jta