Aandacht voor troonswisseling tijdens opendeurdagen Paleis

© Photo News

Vanaf donderdag 1 augustus zet het Koninklijk Paleis in Brussel opnieuw zijn deuren open voor het publiek. Wetenschap en cultuur staan opnieuw centraal, maar er gaat ook speciale aandacht naar het koningschap van koning Albert en de eedaflegging van koning Filip.

jvt

Omwille van de troonswisseling moest de opening van het Paleis met enkele dagen opgeschoven worden. Maar woensdag mocht de pers dan toch getuige zijn van de vooropening.

Voor het achtste jaar op rij al is Technopolis op het Paleis aanwezig. Het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie verzorgt de interactieve tentoonstelling ‘Aha!’. ‘Het is onze bedoeling de bezoekers ervan te overtuigen dat het duffe imago dat wetenschappen hebben onterecht is’, legt gedelegeerd bestuurder van Technopolis Erik Jacquemyn uit.

In het kader van wetenschap en cultuur is ook het Muziekinstrumentenmuseum in het Paleis aanwezig met een expositie. Dit jaar ligt de focus op ‘Heavy metal’, of metalen percussie-instrumenten uit Azië.

Als eerbetoon aan het koningschap van Albert II is in de inkom van het Paleis een grote verzameling kindertekeningen opgehangen die het vorstenpaar gedurende hun twintig jaar op de troon ontvingen.

Speciale aandacht is er ook voor de eedaflegging van koning Filip op 21 juli. In een aparte zaal staat de kledij tentoongesteld die Filip, Mathilde en hun vier kinderen die dag droegen. Verder wordt een 20 minuten documentaire getoond met de mooiste beelden van de dag waarop Albert troonsafstand deed en zijn oudste zoon de troon besteeg.

De zomeropening van het Paleis duurt tot en met zondag 8 september.

Lees ook

Nu in het nieuws