Sint-Baafskathedraal krijgt camera na 'nieuwe' diefstal Rechtvaardige Rechters

Foto: bhl

GENT - Er komt een beveiligingscamera aan de stellingen rond de Sint-Baafskathedraal nadat het paneel de Rechtvaardige Rechters dinsdagnacht uit het doek werd gesneden. Het doek wordt hersteld.

Een grapjas kroop in de nacht van dinsdag op woensdag op de stellingen rond de kathedraal om het beruchte paneel uit het doek met de afbeelding van het Lam Gods te snijden. Een knipoog naar de beruchte diefstal van tachtig jaar geleden.

Artes-Woudenberg, de firma die de renovatie van de kathedraal uitvoert, kan nog lachen om de stunt. ‘We zien er de humor wel van in. Maar het blijft diefstal’, zegt directeur Jan De Moor.
‘Het 150 vierkante meter grote doek kostte 2.500 euro. Vervangen gaan we dus niet doen. We proberen wel het paneel te laten herdrukken en weer in het doek te plaatsen.’

Vandalisme

De firma laat volgende week ook een beveiligingscamera plaatsen aan de stellingen.
‘Je moet alle moeite van de wereld doen om zo hoog op de stellingen te raken. Er staan extra hoge hekken rond en de stelling is afgesloten’, zegt De Moor.

‘Dit keer ging het om een grap. Maar de kathedraal is wel nog steeds een beschermd monument. Voor hetzelfde geld krijgen we te maken met echt vandalisme. De camera zal de werf in de gaten houden. Security waarschuwt ons als er nog eens iemand binnendringt.’
De volledige renovatie van de Sint-Baafskathedraal zal nog zeker vier jaar duren.

Door Bert Staes
AANGERADEN