Toots Thielemans sluit geslaagde eerste dag Jazz Middelheim af

© Herman Ricour

In Park Den Brandt in het Antwerpse Wilrijk is donderdag de aftrap gegeven voor de 32ste editie van Jazz Middelheim. Het vierdaagse festival kreeg eerder op de dag nog de annulatie van Randy Newman voor zaterdag te verwerken, maar dat kon op de eerste festivaldag nauwelijks de pret bederven. Festivalpeter Toots Thielemans mocht er de tent afsluiten.

llo

Hoewel het een feestdag was, druppelde het publiek donderdagmiddag aanvankelijk slechts met mondjesmaat binnen achter kasteel Den Brandt. Wie wel al vroeg op de afspraak was, werd door saxofonist Manuel Hermia en twee begeleiders getrakteerd op een met jazz doorspekte tocht langsheen verschillende exotische stijlen. De energieke contrabassist Manolo Cabras kreeg een eerste keer de handen op elkaar.

In de vooravond was de jonge Tigran Hamasyan een eerste maal aan de beurt. De Armeense pianist is dit jaar ‘artist in residence’, een nieuw concept waarbij een beloftevolle artiest in verschillende bezettingen zijn ding mag doen doorheen het festival. Later op de avond zorgde de Amerikaanse drumster en componiste Terri Lyne Carrington voor de vrouwelijke noot op de eerste dag.

De grote meerderheid was donderdagavond echter uiteraard vooral voor de 91-jarige Toots Thielemans gekomen. De levende jazzlegende maakte sinds 1981 elke editie van Jazz Middelheim mee en ontgoochelde ook nu niet, in zijn vaste kwartet met Karel Boehlee, Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout. Toots charmeerde als vanouds met zijn bindteksten in een Nederlands-Engelse mengelmoes, en ook muzikaal met onder meer traditionele afsluiters ‘Wonderful World’ en ‘Ne Me Quitte Pas’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook