‘Proximus heeft beste netwerk’

Foto: AFP

De kwaliteit van de netwerken voor mobiel internet is er het voorbije jaar in het algemeen stevig op vooruitgegaan. Maar de nieuwe, snellere 4G-techniek blijft ontgoochelend in ons land, concludeert Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie vergeleek de prestaties van de netwerken nu met die van vorig jaar. ‘Proximus blijft de beste kwaliteit bieden, terwijl Base zijn achterstand van de laatste jaren ruimschoots heeft ingehaald’, is de duidelijke conclusie.’

Er zijn steeds minder plaatsen waar er geen verbinding is, en de snelheid van het netwerk is stevig verbeterd. Een belangrijke uitzondering is Mobistar, waar de downloadsnelheid is afgenomen. Door de forse investeringen bij Base is Mobistar zijn tweede plaats in de ranking verloren.

In de test werden ook drie virtuele operatoren opgenomen. Die hebben geen eigen netwerk, maar maken gebruik van de infrastructuur van ofwel Proximus, Base of Mobistar. Scarlet is bijna even goed als Proximus, terwijl Mobile Vikings in sommige gevallen zelfs beter doet dan Base. Colruyt Mobile blijft dan weer duidelijk achter ten opzichte van Mobistar en is volgens Test-Aankoop dan ook niet aangewezen voor mobiel internet.

De organisatie is wel teleurgesteld over de uitrol van het nieuwe en vier tot zes keer snellere 4G-netwerk. Alleen Proximus gebruikt de techniek, en dan nog enkel in de centra van Antwerpen, Bergen, Brugge, Charleroi, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Namen en Oostende. Alleen daar is het dus mogelijk om op een comfortabele manier grote bestanden te versturen en te ontvangen, zoals voor het delen van foto’s en video’s op sociaalnetwerksites.

In Brussel is er omwille van de stralingsnormen zelfs helemaal geen 4G beschikbaar. Test-Aankoop hoopt dat dit snel verandert. ‘Weldra wordt er een wettekst voorgesteld die de technische beperkingen in Brussel zou moeten versoepelen. Geen 4G beschikbaar stellen in de hoofdstad, lijkt inderdaad ondenkbaar.’

Door wle
AANGERADEN