Frankrijk moet duimen leggen in Mercedes-rel

Bron © Belga

Foto: AFP

Frankrijk moet de verkoop toelaten van alle Mercedes-modellen. Dat heeft de hoogste administratieve rechtbank in Parijs dinsdag beslist. Frankrijk had de verkoop van nieuwe modellen verboden na een rel rond nieuwe koelvloeistof voor airco’s.

Mercedes-modellen die niet beschikten over het nieuwe koudemiddel voor autoairco’s R1234yf mochten in Frankrijk niet meer worden verkocht. De Europese Commissie had er bij Daimler om milieuredenen immers op aangedrongen om het oude koelmiddel R134a te vervangen door het nieuwere R1234yf.

De Duitse autoconstructeur weigerde echter om veiligheidsredenen. Eigen tests hadden immers uitgewezen dat met de nieuwe koudevloeistof het brandgevaar gevoelig steeg. Daarop blokkeerde Parijs sinds juli de verkoop van nieuwe luxewagens van de A-, B- en SL-klasse.

Daimler vocht echter voor de Franse hoogste gerechtelijk instantie het verkoopverbod op de drie nieuwe modellen aan. De Mercedes-constructeur haalt nu zijn slag thuis en de Franse overheid moet de verkoop van de nieuwe lichting luxewagens op haar grondgebied toelaten.

Door jta
AANGERADEN