Schrappen voordelen Amerikaanse oud-werknemers levert Agfa meer winst op

© BELGA

Het Mortselse beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert heeft in het tweede kwartaal een lagere omzet geboekt, maar wel de winst opgekrikt. Dat is voor een deel te danken aan het schrappen van een medisch plan voor Amerikaanse gepensioneerden.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers. De omzet ging met 6 procent omlaag tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar, tot 732 miljoen euro.

De groepsomzet wordt volgens Agfa beïnvloed door het zwakke economische klimaat en de achteruitgang van de klassieke filmactiviteiten, maar zonder wisselkoerseffecten zou de daling beperkt zijn tot 4,6 procent. Analisten hadden een beter omzetcijfer verwacht.

De nettowinst ging omhoog van 2 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar, tot 23 miljoen euro in het voorbije kwartaal. Die stijging komt grotendeels uit de toename van inkomsten uit uitzonderlijke zaken: nu 31 miljoen euro tegenover 11 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Die stijging komt voor een groot deel uit de stopzetting van een medisch plan voor gepensioneerde Agfa-werknemers in de VS. Dat heeft een eenmalige pensioenopbrengst van 50 miljoen euro opgeleverd, klinkt het.

Anderzijds werden reorganisatiekosten geboekt voor de geplande sluiting van een fabriek voor analoge drukplaten in Italië.

Belegger reageren gemengd op de resultaten. Het aandeel won in eerste instantie enkele procent, maar na een uur staat het aandeel op iets meer dan een procent verlies.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten