Bijeenkomst permanente leden Veiligheidsraad afgelopen

© REUTERS

In New York is de bijeenkomst van de vijf permanente leden - de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China en Rusland - van de Veiligheidsraad donderdagavond afgelopen, zo heeft de BBC bericht. Ondertussen hebben de inspecteurs van de VN ‘een hoeveelheid elementen verzameld’ en zullen zij bij hun terugkeer ‘mondeling’ verslag uitbrengen bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

jta

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zou Rusland, een nauwe bondgenoot van Syrië, om de bijeenkomst hebben gevraagd. Maar de Russische missie bij de volkerenorganisatie wilde dit niet bevestigen.

Niettegenstaande de vergadering afgelopen was, bleven de vertegenwoordigers van de VS en Groot-Brittannië in de vergaderzaal, aldus de BBC. Bij het verlaten ervan wilden de ambassadeurs van de andere permanente leden niets kwijt.

VN-inspecteurs verlaten zaterdag Syrië

Zaterdag zouden de VN-inspecteurs Syrië verlaten, net als de Hoge VN-Vertegenwoordiger voor Ontwapening Angela Kane. Ban Ki-moon heeft een bezoek aan Wenen ‘ingekort’ om tijdig in New York te zijn, met name donderdag (plaatselijke tijd).

Conform de Conventie die het gebruik van chemische wapens verbiedt, worden de door de onderzoekers verzamelde stalen naar laboratoria gestuurd, in Europa. De analyses daar duren mogelijk weken, liet woordvoerder Farhan Haq doorschemeren.

Volgens Haq verwacht de topman van de VN een ‘mondeling verslag’. Van zodra de laboratoriumonderzoeken rond zijn, zullen de experts een eindverslag geven. Sommige deskundigen gaan naar de labo’s in Europa met de stalen van bloed, urine en haren die zij hebben verzameld.

Haq zei dat de inspecteurs onder leiding van Aake Sellström ook met getuigen hebben gepraat. Zij kunnen ‘een gefundeerd overzicht opmaken van de gebeurtenissen op basis van feiten’. De woordvoerder weigerde te zeggen of het voorlopig mondeling rapport elementen zal bevatten die het gebruik van chemische wapens bewijzen. Evenmin wilde hij kwijt waar de Europese laboratoria zich bevinden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten