Carlos Slim wil afzien van overnamebod op KPB

Bron © Belga

Foto: EPA

América Móvil, het concern van telecommagnaat Carlos Slim, is bereid het bod op het Nederlandse KPN in te trekken. Aanleiding is de blokkering van het bod door Stichting KPN.

De stichting is een organisatie van aandeelhouders die KPN willen beschermen tegen activiteiten die de zelfstandigheid of continuïteit van het bedrijf in gevaar brengen. Zij zien het bod van Slim, de op één na rijkste man ter wereld, als een vijandig bod, en activeren een zogenaamde call-optie. Daardoor krijgt de stichting 49,9 procent van het stemrecht binnen de aandeelhoudersvergadering in handen. Zo blokkeert de stichting een mogelijke overname. De stichting wil nu dat Slim zo snel mogelijk gaat onderhandelen met het bestuur van KPN en de Nederlandse overheid.

América Móvil gaf aan kennis te hebben genomen van de actie van de stichting. Toch veegt het bedrijf de bezwaren van de stichting vrijdag in een persbericht van tafel. Het bedrijf benadrukte al zijn overnames te doen om bedrijven op lange termijn te laten groeien. “Dat is wat we met KPN willen doen”, stelde het bedrijf. Volgens América Móvil bedreigt juist de stichting de belangen van klanten, werknemers, aandeelhouders en de Nederlandse telecomsector, die volgens het bedrijf allemaal van de overname kunnen profiteren.

De Stichting KPN wilde vrijdag niet ingaan op het bericht van América Móvil.

AANGERADEN