Valt het doek vandaag voor Assad?

© AFP

© AP

© AFP

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zit het regime-Assad ‘zonder twijfel’ achter de chemische aanval nabij Damascus. Ook de VS zou later vandaag met een verklaring komen, na de ontmoeting van president Obama met zijn veiligheidsteam. Ook VN-baas Ban Ki-moon ontmoet vanavond de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

rdc

Het lijkt stilaan D-day voor eventueel bewijs tegen de Syrische president. Zo zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dat hij over bewijs beschikt waardoor ‘geen twijfel’ kan bestaan dat de Syrische president Bashar al-Assad achter de vermeende gifgasaanval in zijn land zit. ‘Gebaseerd op onze nationale intelligentie en evaluaties door onze experts is er geen twijfel dat het regime verantwoordelijk is’, aldus Ahmet Davutoglu in Ankara.

Turkije blijkt overigens ten volle de steun van de Navo te genieten. Zo zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen dat de Navo niet zal deelnemen aan een eventuele militaire actie tegen Syrië, voor zover buurland en Navo-lidstaat Turkije niet wordt aangevallen. De Navo heeft reeds raketten geïnstalleerd in Zuid-Turkije om te reageren op eventuele agressie uit Syrië.

Rasmussen twijfelt er evenwel niet aan dat het regime van president Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt. De Navo-baas vindt het dan ook belangrijk dat met een militaire interventie de duidelijke boodschap wordt uitgestuurd dat de inzet van chemische wapens niet getolereerd wordt. Een duurzame oplossing kan volgens Rasmussen echter enkel via politieke weg bereikt worden.

Obama roept veiligheidsteam bijeen

Er wordt ook uitgekeken naar de toespraak van de Amerikaanse Buitenlandminister John Kerry, vrijdagavond rond half zeven. Verwacht wordt dat hij meer informatie verschaft over het standpunt van de VS, en al dan niet voldoende bewijs zal voorleggen om een ‘reactie’ tegen het regime-Assad te rechtvaardigen. Enkele dagen geleden verklaarde Kerry al dat de VS klaar waren om in te grijpen, na het ‘onloochenbare’ gebruik van chemische wapens.

Inmiddels heeft de Amerikaanse president zijn nationaal veiligheidsteam bijeengeroepen. Dat verklaarde een hoge ambtenaar van zijn regering aan persbureau AFP. Op voorwaarde van anonimiteit verklaarde hij dat er zal er gesproken worden ‘over het gebruik van chemische wapens door het regime-Assad op 21 augustus’. Luidens de BBC wil het Witte Huis niet zeggen of die vergadering het moment is waarop Obama zal beslissen over een militaire interventie in Syrië.

VN-Veiligheidsraad

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zal een half uur eerder een ontmoeting hebben met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Dat verklaarde zijn woordvoerder aan BBC. Tijdens een telefoongesprek met Ban liet de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moeallem de VN-baas al weten dat zijn land helemaal niet wil weten van een ‘gedeeltelijk’ VN-rapport en dat hij wilt afwachten tot de missie teneinde is en de onderzoeksresultaten op de verzamelde stalen bekend zijn.

Inmiddels hebben de VN-inspecteurs die de gifgasaanval onderzoeken hun laatste dag aangevat. Amerika en Frankrijk pleiten alvast voor een ‘interventie’ in Syrië. De Britse premier David Cameron was ook voorstander, maar het parlement heeft daar verrassend tegen gestemd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten