Vaticaan roept ‘pedofiele nuntius’ terug

Bron © Reuters

Aartsbisschop Josef Wesolowski. Foto: AP

Paus Franciscus heeft aartsbisschop Josef Wesolowski teruggeroepen uit de Dominicaanse Republiek na beschuldigingen van pedofilie. Dat bevestigt een woordvoerder van de rooms-katholieke Kerk.

De Pool Wesolowski was zes jaar lang ambassadeur van het Vaticaan in de Dominicaanse Republiek. De laatste weken doken er in de lokale media van hoofdstad Santo Domingo beschuldigingen van pedofilie op. De Heilige Stoel van het Vaticaan heeft nu een onderzoek ingesteld, laat woordvoerder Federico Lombardi weten: ‘Hij is ‘ergens in de voorbije weken’ teruggeroepen en ontzet uit al zijn functies.’

Enkele weken na de witte rook en zijn aanstelling in maart, kondigde paus Franciscus een strengere aanpak van het seksueel misbruik in de Kerk aan. De terugroeping past binnen zijn voornemen om alle vormen van misbruik te bestraffen.

De aanklager in Santo Domingo Yeni Berenice Reynoso zegt dat de berichten moeten onderzocht worden. ‘De nuntius moet volgens het Dominicaanse recht gestraft worden, niet door de Heilige Stoel.’

Wesolowski is de tweede Poolse priester die dit jaar in de Dominicaanse Republiek van pedofilie beschuldigd wordt. De Dominicaanse autoriteiten onderzoeken ook een klacht tegen Wojciech Gil. Die is inmiddels geschorst door de religieuze orde.

Door evg
AANGERADEN