Obama en Poetin uit elkaar gezet aan tafel G20-top

© AFP

© AFP

Vandaag en morgen bespreken de regeringsleiders van de machtigste landen in Sint-Petersburg de grote problemen van de wereldeconomie. De G20-top wordt echter overschaduwd door de crisis in Syrië. Aan de tafel zitten president Obama en president Poetin verder uit elkaar dan het plan was.

llo

Gastland Rusland houdt rekening met de bekoelde relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. De twee grootmachten zijn ernstig verdeeld over mogelijk militair ingrijpen in Syrië, waar eind augustus vermoedelijk een gifgasaanval heeft plaatsgevonden. Ook de affaire van klokkenluider Edward Snowden gaf de relatie tussen de twee landen een knauw.

Om te voorkomen dat er maar één regeringsleider, namelijk koning Abdullah van Saoedi-Arabië, tussen hen beide zou zitten, koos Rusland voor een alfabetische tafelschikking waarbij niet de Russische maar de Engelse namen van de deelnemende landen de leidraad zijn. Nu zitten er vijf leiders tussen de twee: David Cameron (Verenigd Koninkrijk), Tayyip Erdogan (Turkije), Park Guen-hye (Zuid-Korea), Jacob Zuma (Zuid-Afrika) en koning Abdullah (Saoedi-Arabië).

Volledig afgesloten paleis

Obama zal wellicht zijn Russische ambtgenoot ontmoeten voor een informeel gesprek. Terwijl Obama steun zoekt voor een militaire actie tegen het regime van president Bashar al-Assad, ziet gastheer Poetin geen harde bewijzen dat Assad de hand heeft gehad in de gifgasaanval. Frankrijk is de enige EU-lidstaat die Obama volop steunt. Poetin heeft eerder laten weten dat militair ingrijpen zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad niet aan de orde is.

De G20 wordt gevormd door negentien belangrijke geïndustrialiseerde landen en de Europese Unie. Ook Lakhdar Brahimi, de speciale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië, is vandaag verrassend aangekomen in Sint-Petersburg. Hij zal steun zoeken voor de organisatie van een nieuwe vredesconferentie, die tot een politieke oplossing voor het conflict moet leiden.

De Europese Unie wil dat de VN-wapeninspecteurs ‘zo snel mogelijk’ een rapport publiceren over hun onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Dat heeft Europese president Herman Van Rompuy gezegd voor aanvang van de top. Hij beklemtoonde nogmaals dat het conflict in Syrië niet met militaire middelen kan opgelost worden.

De top vindt plaatst in het volkomen afgesloten Constantine Paleis in Sint Petersburg, een van de paleizen die tsaar Peter de Grote liet bouwen. Alle deelnemers worden er per speedboot naartoe gebracht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten