Leterme weet niets van geheim akkoord over kernwapens

Foto: MHB Marc Herremans

Toenmalig eerste minister Yves Leterme (CD&V) ontkent dat de regering in 2010 een geheim akkoord gesloten heeft met de Verenigde Staten over de modernisering van de kernwapens op Kleine-Brogel. Dat zei Leterme vrijdagavond in Vandaag op Radio 1.

De gezaghebbende Amerikaanse kernwapenexpert Hans Kristensen beweert vandaag in MO dat ons land in het grootste geheim een akkoord heeft gesloten met de VS over de modernisering van de kernwapens in ons land. Het zou gaan om de gemoderniseerde versie van de B61-bom.

Maar volgens de toenmalige premier Yves Leterme is daar niets van aan. ‘Ik heb geen weet van een besluit om kernwapens te moderniseren’, aldus Leterme op Radio 1. ‘Ik heb het nagetrokken en er is op geen enkel moment een dergelijk besluit door de toenmalige ministerraad genomen.’

Leterme liet wel in het midden of de toenmalige minister van Defensie en partijgenoot Pieter De Crem wel op de hoogte was. ‘Mocht het zo zijn dan ga ik ervan uit dat ik dat als premier zou hebben geweten,’ aldus Leterme.

Net als zijn voorgangers Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene weigerde Leterme te bevestigen of er ook effectief kernwapens op Kleine-Brogel liggen opgeslagen. ‘Ik doe daar geen uitspraken over,’ besloot Leterme.

Door bvb
VOOR ABONNEES