Kerry en Lavrov bereiken akkoord over Syrië

© AFP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland, John Kerry en Sergej Lavrov, hebben zaterdag in Genève een overeenkomst bereikt over de neutralisering van het chemische wapenarsenaal van Syrië. Dat hebben beide ministers zopas bekend gemaakt.

jta

Lavrov en Kerry onderhandelden vrijdag tot een stuk in de nacht en de diplomaten die hen vergezellen, hielden talrijke werkvergaderingen. Waarnemers hadden deze ochtend reeds aangegeven dat deze derde en laatste dag van onderhandelingen cruciaal zou zijn. Het was de laatste kans om een doorbraak in het dossier te bewerkstelligen. John Kerry wordt zondag immers in Israël verwacht.

Washington schat dat Syrië ongeveer duizend ton chemische wapens heeft, waaronder sarin en mosterdgas. Het regime van Assad heeft nu een week de tijd gekregen om alle wapens die het regime in zijn bezit heeft op te lijsten. Volgens Kerry hebben de Amerikanen en de Russen nu een vergelijk gevonden over de manier waarop het Syrische chemische wapentuig verzameld en vernietigd moet worden.

Wapeninspecteurs moeten toegang krijgen tot chemisch arsenaal

Bovendien moet aan wapeninspecteurs van de VN de toegang worden verleend tot alle opslagruimtes voor chemische wapens. Als Syrië alsnog zou dwarsliggen, dan kunnen er maatregelen volgen die teruggaan op artikel 7 van het handvest van de Verenigde Naties. Artikel 7 maakt een militair ingrijpen in een land immers mogelijk.

In het geval van tegenwerking door het regime-Assad zullen zowel de Verenigde Staten als Rusland artikel 7 opnemen in een resolutie die ingediend zal worden bij de VN-Veiligheidsraad. Lavrov benadrukte dat er momenteel zeker niet gedacht wordt aan militair ingrijpen in Syrië. Het Assad-regime heeft nog een kans gekregen om beloften in te lossen, maar maakt daar dus best gebruik van.

Obama wil diplomatie een kans geven

De Amerikaanse president Barck Obama toonde zich bereid om de diplomatie een kans te geven zolang Assad toont dat het hem menens is om zijn chemisch arsenaal op te geven. De VS blijven immers paraat om bij de minste onregelmatigheid militair in te grijpen.

Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, haalde gisteren nog uit naar de Syrische president Bashar al-Assad. Op een vergadering van de VN zei Ban Ki-Moon dat Assad vele misdaden tegen de menselijkheid op zijn geweten heeft. Na de burgeroorlog zal de Syrische president verantwoording moeten afleggen.

Jihadisten stromen toe in Syrië

Ondertussen zijn volgens islamistische bronnen in Jordanië honderden buitenlandse jihadisten in Syrië toegestroomd. De voorbije twee weken zouden zeker 1.500 strijders de grens overgestoken zijn via Jordanië en Turkije.

Jihadistische leiders zeggen dat de islamistische militanten uit Saoedi-Arabië, Jemen, Jordanië en Egypte de rangen van de islamistische milities in Syrië willen versterken om verzet te bieden tegen een mogelijke internationale interventie in het land.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten