Demotte: ‘N-VA preekt wat ze zelf niet doet’

© BELGA

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) noemt de uitspraken van Bart De Wever over zijn partij ‘niet ernstig’. De N-VA-voorzitter hoopt dat de PS vanuit de oppositie een staatshervorming zou steunen.

jvt

In een interview met zakenkrant De Tijd maakte Bart De Wever duidelijk dat hij een centrumrechtse regering wenst die saneert, zonder de PS. ‘Je kan ook een tweederdemeerderheid vormen zonder de PS’, zei hij. ‘Er is nog nooit een staatshervorming geweest waaraan de oppositie niet heeft mee gewerkt.’

De N-VA-voorzitter verwacht dat er dan Franstalige socialisten op het voorplan zullen treden die voor meer regionalisme pleiten.

Maar alvast PS-koptuk Rudy Demotte is het idee van De Wever niet genegen. ‘Het is niet echt ernstig’, reageert hij op de RTBF. ‘De N-VA raadt zaken aan die ze zelf niet doet. De partij heeft niet de minste intentie om van buitenaf een staatshervorming te steunen.’

Daarbij nuanceert hij opnieuw zijn ‘positief nationalisme’ waarvoor hij pleitte. Demotte zou vooral zijn wens hebben willen uitspreken om een Waals bewustzijn te zien opbloeien.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten