Ook China schaart zich achter Syrië-akkoord

© AFP

Ook China spreekt nu zijn steun uit voor het akkoord dat de Amerikanen en de Russen hebben gesloten over de afbouw van het Syrische chemische wapenarsenaal. Israël heeft zijn twijfels bij de oprechtheid van het Assadregime. Volgende maand treden de Syriërs wel toe tot de Chemische Wapensconventie, die de inzet van chemische wapens verbiedt.

jta

Na een onderhoud met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius in Peking, sprak de Chinese buitenlandminister Wang Yi zich uit over het Amerikaans-Russische akkoord. Volgens Wang Yi zal de overeenkomst de spanningen rond dossier van de Syrische chemische wapens kunnen wegnemen. De weg wordt volgens de Chinese minister opnieuw vrijgemaakt voor een vreedzame oplossing.

Laurent Fabius duidde het akkoord als een ‘belangrijke stap vooruit’. Parijs zal nu de VN-resolutie die het binnenkort wil neerleggen, aanpassen in het licht van het Russisch-Amerikaans akkoord.

Zaterdag reageerde de Navo, bij monde van secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, ook al opgetogen op het Amerikaans-Russische akkoord. ‘Ik ben gelukkig met het akkoord dat vandaag gesloten werd tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, over de eliminatie van Syrische chemische wapens’, aldus Rasmussen in een persbericht.

‘Het is een belangrijke stap om de snelle, veilige en controleerbare eliminatie van de voorraad van chemische wapens in Syrië te garanderen’, zei Rasmussen nog. ‘Het is essentieel dat Syrië het akkoord volledig en zonder voorbehoud respecteert.’ Ook de secretaris-generaal sprak zijn hoop uit voor een politieke oplossing die een einde kan maken aan ‘het vreselijke bloedvergieten’ in Syrië.

Ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Europese Unie spraken zich positief uit over het akkoord dat moet voorzien in een volledige afbouw van het chemische arsenaal in Syrië. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon toonde zich voorzichtig positief over het bereikte compromis. Ban Ki-moon noemde het Amerikaans-Russische initiatief bemoedigend, maar moest ook toegeven dat hij de internationale scepsis over het resultaat deelde.

Israël: twijfels bij oprechtheid Assad

Israël, dat wel zou kunnen varen bij een afbouw van het Syrische chemische wapenarsenaal, houdt zich voorlopig op de vlakte. De Israëli’s twijfelen echter aan de oprechtheid van de Syrische leider Bashar al-Assad en vrezen dat hij een deel van de Syrische wapens zal onderbrengen bij bondgenoten in de regio, zoals Hezbollah in Libanon. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is momenteel in Israël om het Amerikaans-Russische compromis te verdedigen.

In de Verenigde Staten zelf klinkt ondertussen kritiek uit Republikeinse hoek. De Republikeinse senatoren John McCain en Lindsey Graham bestempelen het compromis als ‘het begin van een diplomatiek doodlopend straatje’. Zij vrezen dat Assad het akkoord zal gebruiken om tijd te winnen.

Beide senatoren menen dat het akkoord zinloos is zonder een resolutie van de VN-Veiligheidsraad gekoppeld aan hoofdstuk 7 van het VN-Handvest, dat dreigt met geweld als het regime van Assad het niet naleeft. ‘Assad zal de maanden en maanden die hem gegund zijn gebruiken om te vertragen en de wereld te bedriegen, met iedere truc uit het draaiboek van Saddam Hoessein’, klinkt het.

... en in Syrië

In Syrië reageren de rebellen in elk geval ontgoocheld op het initiatief van de Amerikanen en de Russen. Salim Idris, de stafchef van de rebellengroep Vrije Syrische Leger (FSA), wees het akkoord meteen van de hand. Het akkoord is wat hem betreft een grote tegenvaller in de strijd tegen het Assad-regime. Idris beweert bovendien dat de regering een aantal chemische wapens reeds heeft doorgesluisd naar Libanon en Irak.

Het Syrische Assad-regime heeft nog niet officieel gereageerd op het compromis dat voorziet in de afbouw van het chemische arsenaal. Wel treedt Syrië volgende maand toe tot de internationale Chemische Wapensconventie. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon deelde in New York mee dat hij zaterdag een vertaald en gecontroleerd toetredingsverzoek ontving.

Volgens de toetredingsregels zal Syrië op de dertigste dag na de officiële ontvangt van de documenten - op 14 oktober dus - vast lid worden. De Verenigde Naties bevestigden donderdag al de ontvangst van het document, maar verklaarden dat het eerst nog moest vertaald en gecontroleerd worden. Ban verwelkomt de toetreding van Syrië tot de conventie, die de ontwikkeling, de herstelling, het bezit, het doorgeven en de inzet van chemische wapens verbiedt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten