GETEST. Welk middel wast het best?

© CREDIT: Lieven Van Assche

© CREDIT: Lieven Van Assche

© CREDIT: Lieven Van Assche

Een schitterend schoon resultaat op alle temperaturen, frisse geur en makkelijk te gebruiken. Dat beloven de meeste wasmiddelen. Wij namen de proef op de som en gingen langs bij Yuri en Dries van Wasbar om samen een wasje te draaien. En bij te leren: Er is wel degelijk een verschil tussen gel en poeder. Het verschil tussen een wasmiddel voor witte en gekleurde was is dan weer grotendeels marketing. De ‘Topstarter’-winnaars testen naast deze drie producten ook nog wasmiddel van Carrefour Discount, Everyday, Le Chat, Lavex en Dash. Hoe die producten scoren, lees je in de weekendbijlage van het nieuwsblad van zaterdag 21 september.

André Peeters

ZO DEDEN WE DE TEST De expertsYuri Vandenbogaerde en Dries Henau zijn sinds oktober 2012 eigenaars van Wasbar in Gent en Antwerpen: hippe wasserettes waar ook plaats is voor een hapje en drankje, een optreden en kappersbeurt. Tussen de opening van hun nieuwe vestiging in Antwerpen, het lanceren van nieuwe lunchmenu's in Gent en een nieuw boek door, maakten de drukbezette wasexperts nog even tijd om voor u een tiental wasjes te draaien.

De producten De tien wasmiddelen, zowel grote merken als witte producten, werden zorgvuldig uitgekozen in verschillende supermarkten. We selecteerden vijf wasgels en vijf waspoeders. We gebruikten wasmiddel voor ‘gewone’ gekleurde en witte was. Geen producten voor fijne was dus.

De testOp tien identieke katoenen witte T-shirts maakten we telkens tien verschillende vlekken. Daarvoor kozen we de typische hardnekkige vlekkenmakers: aardbei, chocoladesaus, schoensmeer, fruitsap, rode wijn, aarde, lippenstift, gras, koffie en ketchup. Elk exemplaar werd 35 minuten op 40 graden gewassen. Zonder voorwas. ‘Wassen op 40 graden is ideaal om goed het verschil te zien in de werking van de verschillende wasmiddelen, niet om de vlekken volledig te verwijderen.’ Een vlekkeloos T-shirt was dan ook geen criterium. Het verminderden van de vlekken, de geur en het gebruiksgemak wel. ‘Op 60 graden moeten in principe alle vlekken verwijderd zijn, samen met de kwaliteit van sommige stoffen. Uit nieuwsgierigheid deden we een tweede ronde op 60 graden. Tegen alle verwachtingen in bleken nog niet alle vlekken verwijderd. Na een tweede, agressievere wasbeurt scoort – opnieuw – Ecover het best.’

Tips van Dries en Yuri- Het verschil tussen een wasmiddel voor witte en gekleurde was is grotendeels marketing. Het enige verschil tussen beide is dat wasmiddel voor witte was agressiever kán werken.

- Rode wijn verwijder je het best met cava, witte wijn of spuitwater. Géén zout. Vermijd in dit geval ook het gebruik van een gel, anders wordt de vlek grijs.

- Koffie en lipstick blijken de hardnekkigste vlekkenmakers.

Met fruitsap- en ketchupvlekken heb je dan weer minder problemen.

- Algemeen verschil tussen gels en poeders: gels zijn beter om was gewoon te verfrissen omdat ze sterker ruiken. Om vlekken te verwijderen zijn poeders beter omdat ze agressiever werken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten