Grouwels: ‘Brussel is meer dan Wallo-Brux’

Bron © Belga

Brigitte Grouwels. Foto: BELGA

Brussel moet even goed samenwerken met Vlaanderen als met Wallonië. Zo reageert de Brusselse CD&V-minister Brigitte Grouwels op het Franstalige akkoord over de bevoegdheidsverdeling tussen Wallonië en Brussel.

De Vlaamse Brusselaars kijken met argusogen naar het akkoord dat vier Franstalige partijen van de staatshervorming hebben voorgesteld. Minister Grouwels vindt dat de Brusselse samenwerking niet eenzijdig gericht kan zijn op één gewest of gemeenschap, ‘zoals de Franstaligen nu doen’.

Als de samenwerking beperkt blijft tot Wallonië ‘is er een probleem’, waarschuwt ze. ‘Brussel is meer dan Wallo-Brux.’

Voor haar mogen de Franstalige partijen uit Brussel en Wallonië onderling overleggen over bevoegdheden die toegewezen zijn aan de Franse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie’. Maar over de bevoegdheden van het Brussels gewest en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie kunnen de Franstalige Brusselaars geen akkoorden sluiten zonder eerst een akkoord te maken met de Vlaamse beleidsmakers, benadrukt ze.

Ze onderstreept daarbij dat op het vlak van kinderbijslagen, gezondheidsbeleid en tewerkstellingsbeleid, overleg en samenwerking met Vlaanderen voor Brussel minstens even belangrijk is als met Wallonië.

‘CD&V wil dat het Brussels beleid inzake de nieuwe bevoegdheden meer en betere mogelijkheden oplevert voor alle Brusselaars, ongeacht hun taalaanhorigheid, en volop kansen biedt voor afstemming en samenwerking met Vlaanderen én Wallonië’, besluit de minister.

PS-voorzitter Paul Magnette wees er eerder op dat het nieuwe beheersmodel in Brussel groen licht moet krijgen van de Vlaamse partijen.

Door jvt
AANGERADEN
Meest recent