PORTRET. Jo Cornu, een taaie met humor

© WDK

Een man met humor, zegt men wel eens over Jo Cornu. En dat zou hij nodig kunnen hebben als nieuwe baas van de Belgische spoorwegen. Cornu neemt immers de plaats in van Frank Van Massenhove, die om persoonlijke redenen afhaakt voor de job van ceo van de NMBS.

Eveline Vergauwen

Een taaie man. Iemand die zich ergens in vastbijt. Jo Cornu (69) heeft al een pak topjobs op zijn palmares. Hij verdiende zijn strepen in de telecomsector, eerst bij Mietec in Oudenaarde, dan bij de Belgische tak van telecombedrijf Alcatel. Hij verhuisde later in zijn carrière naar het hoofdkantoor van Alcatel in Parijs.

In 2007 trad hij aan als ceo van beeldvormingsbedrijf Agfa Gevaert. Het ging toen niet goed met dat bedrijf. Toch slaagde Cornu erin om Agfa Gevaert op het juiste spoor te krijgen, iets wat hij met de NMBS ook zal moeten doen. In 2009 sloot Agfa af met winst. Hij heeft dus ervaring in het uittekenen van een succesvolle bedrijfsstrategie in een grote onderneming.

Momenteel is Cornu voorzitter van de raad van bestuur van Electrawinds. Minister voor Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) stond mee aan de wieg van dat bedrijf en was voorzitter van de raad van bestuur tussen 2007 en 2010. Nu de regering op zoek moest naar een vervanger voor Van Massenhove kwam Vande Lanotte uit bij zijn vertrouweling. Het is de eerste keer dat Cornu in de overheidssector zal werken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten