Hendrik Bogaert: ‘Twintig miljoen euro nodig voor cyberveiligheid’

Bron © Belga

Hendrik Bogaert (CD&V). Foto: BELGA

Om de strategie rond cyberveiligheid van de federale regering uit te voeren, zal volgens staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) 20 miljoen euro nodig zijn, verdeeld over vier jaar. ‘Er is haast mee gemoeid.’

Vorige week raakte bekend dat telecomoperator Belgacom het slachtoffer was van hacking, maar ook dat bij Buitenlandse Zaken en de administratie van de premier cyberinbraken gebeurden. Eerste minister Elio Di Rupo (PS) kondigde vrijdag na de ministerraad aan dat bij de begrotingsopmaak voor volgend jaar extra middelen zullen worden gezocht om de cyberveiligheid te verhogen.

Staatssecretaris Bogaert legde dinsdag in de bevoegde Kamercommissie, op vraag van Stefaan Van Hecke (Groen), uit dat er sinds 2007 en het opstellen van een witboek verschillende initiatieven het levenslicht hebben gezien, zoals de wet van 1 juli 2011 op de bescherming en de veiligheid van kritieke infrastructuur, de oprichting een forum van adviseurs bij Fedict, enzovoort.

In december vorig jaar keurde de federale regering daarnaast een strategie voor cyberveiligheid goed. Die voorzag in de oprichting van een centrum. Een plan is in voorbereiding, maar er is geld voor nodig. ‘Een investering van 20 miljoen euro is noodzakelijk’, legde Bogaert uit. ‘Ik hoop dat we bij de begrotingsonderhandelingen die vier maal 5 miljoen euro zullen kunnen inschrijven. Er is haast mee gemoeid.’

Bij de maatregelen hoort de aanwerving van een twintigtal experts. Momenteel houden 3,6 voltijds equivalenten zich met cyberveiligheid bezig bij Fedict en 6 bij ‘computer emergency response team’ CERT.be.

Door rdc
AANGERADEN