Hier drink je het beste kraantjeswater ter wereld

© Shutterstock

© *

Zin om je dorst te lessen met kraantjeswater? Dan bestel je het best een glas in een van deze landen. Uit de Environmental Performance Index, die verschillende landen beoordeelt op hun milieuvriendelijk karakter, blijkt dat je hier het beste (gratis) kraantjeswater ter wereld drinkt.

vwh

1. Zwitserland

Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper.

2. Noorwegen

De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen. Er vinden ook regelmatig controles plaats om de kwaliteit van het water te blijven garanderen.

3. Luxemburg

In Luxemburg gaat het water van zo’n 38 natuurlijke bronnen naar een hoogtechnologisch waterzuiveringsstation voor het uit de kraan van de burgers loopt. Dat filterproces zorgt ervoor dat ons buurland de top drie van landen met beste kraantjeswater sluit.

4. Frankrijk

Het bacteriegehalte in het Franse leidingwater is uitzonderlijk laag, waardoor het land op de vierde plaats prijkt in de lijst van de Environmental Performance Index (EPI).

5. Oostenrijk

Het water dat uit Oostenrijkse kranen komt, is bronwater ofwel grondwater en maar liefst 90 procent van de bevolking drinkt dit water. Het land heeft ook een strenge waterwet, die het verplicht maakt om drinkwater te leveren van de hoogste kwaliteit.

6. Italië

Kraantjeswater wordt in Italië vaak vergeleken met het water in een fles. De kwaliteit wordt regelmatig getest, waardoor deze constant blijft.

7. Verenigd Koninkrijk

Ook hier voldoet kraantjeswater aan de hoogste kwaliteitseisen uniform met de Europese drinkwaterrichtlijnen uit 1998 en het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

8. Zweden

De Zweedse hoofdstad Stockholm is een van de beste plaatsen in de wereld om kraantjeswater te drinken. De reden? De twee waterzuiveringsinstallaties die ervoor zorgen dat de 1,3 miljoen inwoners van de stad schoon leidingwater in hun glas krijgen.

9. Duitsland

Duitsland prijkt op de negende plaats omdat het hoge kwaliteitseisen hanteert in zijn waterzuiveringsinstallaties.

10. Nieuw-Zeeland

Het drinken van kraantjeswater in Nieuw-Zeeland is geen slecht idee. Ondanks het feit dat het land achteraan de top tien bengelt, wordt het water als een van het schoonste en veiligste ter wereld beschouwd.

* Ben je toch niet zeker dat je zomaar de kraan kan opendraaien en een glas met water mag vullen? Download dan de app Water Advisor. Deze zoekt voor je uit hoe veilig het kraantjeswater is op je bestemming. De toepassing kan je gratis verkrijgen via deze link.

Aangeboden door onze partners