Deze week uitsluitsel over huwelijk Nizar Trabelsi

© Belga

Nog deze week zal de rechtbank in Brussel uitspraak doen over de tijdelijke vrijlating van Nizar Trabelsi uit de gevangenis van Brugge om hem toe te laten in het huwelijk te treden.

jta

De raadsman van Nizar Trabelsi, meester Alex Château, pleitte er maandag voor dat zijn cliënt de toelating zou krijgen om in Itter, in Waals-Brabant, te trouwen, zoals hij had gevraagd. Maar in dat geval moet Trabelsi - die tot 10 jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme - gedurende enkele uren zijn cel in Brugge verlaten.

Nizar Trabelsi was overgebracht naar de hoogbeveiligde afdeling van de gevangenis van Brugge korte tijd nadat de gemeente Itter toelating had gegeven voor het huwelijk met Oum Maryam, een vrouw die in Schaarbeek woont.

Het federaal parket verantwoordde die beslissing door te stellen dat het huwelijk van Nizar Trabelsi met Oum Maryam hem opnieuw in staat zou stellen contact te houden met een terroristisch milieu. Bovendien zou het huwelijk de procedure voor uitlevering van Nizar Trabelsi aan de VS kunnen bemoeilijken.

In dat verband had meester Château een klacht ingediend bij de Raad van State, omdat zijn cliënt op vrije voet zou moeten gesteld worden, omdat hij zijn straf heeft uitgezeten en hij alleen nog wordt vastgehouden met het oog op zijn mogelijke uitlevering. De Raad van State heeft die klacht enkele dagen geleden ongegrond verklaard.

Meester Château trok daarop met zijn klacht naar het Europees Hof voor Mensenrechten. Die zal eind oktober uitspraak doen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten