Eerste hulp bij darmkrampjes

© Corbis Images

Darmkrampen of kolieken zijn te wijten aan het nog niet optimaal functioneren van het spijsverteringsstelsel van de baby. Meestal treden de krampen op tussen de 2de en de 3de week van je kind. Tot de 6de week kunnen ze steeds erger worden, om dan stilaan minder hevig te worden. Na 12 weken komen ze nog slechts zelden voor. Goed nieuws dus, maar daar ben jij voorlopig nog niet mee geholpen.

zappybaby

Tegen darmkrampen bestaat er geen wondermiddel. In sommige gevallen kan de dokter een geneesmiddel voorschrijven waardoor de gasophoping in het maag-darmkanaal vermindert. Daarnaast bestaan er echter een aantal gouden tips die al veel ouders hebben geholpen om deze uitputtende periode door te komen.

Let wel, geen enkel trucje biedt garantie, en als algemene stelregel onthou je best dat elke manier om rustig met je kind bezig te zijn, ook bevorderlijk is.

  • Probeer venkelthee. Je kan het als gedroogd kruid of in een theezakje kopen, maar ook als kant en klaar venkelwater bij je apotheek. Venkelthee is absoluut veilig voor je kind en heeft geen bijwerkingen. De thee of het venkelwater kan je met de fles geven. Ook handig is het toedienen van dit middel via een fopspeen met reservoir.
  • Leg je kind met zijn buik op je knie. Met de ene hand hou je hem stevig vast, terwijl je met de andere hand over zijn rugje streelt. Je kan ook je baby met zijn buik op je arm leggen, zoals een aapje in een boom. Voordeel van deze houding is dat jij intussen heen en weer door de slaapkamer kan wandelen en zo je kind wiegt.
  • Neem je baby het bad in. Toegegeven, om een uur of 3 's ochtends heb je niet meteen zin om het babybadje te laten vollopen... Een beter idee is het geven van een bad net voor het slapengaan. Zo maakt het baden deel uit van het avondritueel van je kind. Dankzij het lauwe water ontspant je baby helemaal.
  • Probeer een rug- of nekkenkussentje met kersenpitjes. Je steekt het kussen een minuutje in de microgolfoven. De kersenpitten geven de warmte daarna nog een vol uur af. We beloven je geen resultaat, maar het kan helpen wanneer je zo'n kussen (wel eerst voelen of het niet té warm is!) tegen het pijnlijke buikje van je kind aandrukt.
  • Geef je baby een massage. Door zacht te drukken op het buikje van je kind en kleine cirkelbewegingen te maken, kan je even de spanning veroorzaakt door de darmkrampen wegnemen.
  • Een wandeling in de buidelzak. Verandering van omgeving en frisse lucht kunnen wonderen verrichten. Indien je kind overdag last heeft van darmkrampen, kan je hem meenemen voor een wandeling. Je baby ligt dicht tegen je aan en voelt zo je aanwezigheid terwijl hij gewiegd wordt. 's Nachts kan je eventueel met je kind in de buidelzak in huis rondwandelen.

Elk kind is uniek en zal dus anders reageren op de middeltjes die je toepast. Sommige kinderen worden rustig van een autoritje, terwijl anderen dan weer hun pijn meteen vergeten bij het horen van huishoudelijk 'lawaai' (stofzuiger, vaatwasser, wasmachine,...). Proberen is dus de boodschap...

Bron: Zappybaby.be

Aangeboden door onze partners